четвер, 27 квітня 2017 12:05

Стоматолог їздить по ліки для ясен до пасічників

Автор: pchelovod.info
  Прополіс захищає від продуктів гниття
Прополіс захищає від продуктів гниття

Запалення ясен значно краще лікується прополісом, ніж при застосуванні медичних препаратів. Жувати схожі на смолу шматки суміші, яку бджоли виготовляють для виготовлення комірок, рекомендує своїм пацієнтам доцент кафедри стоматології Інституту імені П.Л. Шупика Валерій Бургонський.

"Прополіс вбиває шкідливі мікроорганізми, є чудовим антисептиком. Однак його треба брати у добросовісних пасічників, які не підмішують віск. Бо тоді ефект слабший. Я приписую прополіс пацієнтам після процедури гігієни ротової порожнини - коли їм знімали камені з зубів і ясна запалені", - розповів кореспондентам Gazeta.ua Бургонський.

Не приписують прополіс для лікування ясен дітям - бо якщо неправильно його жувати - може викликати опіки.

Автор: burgonskyi.kiev.ua
  Стоматолог їздить за прополісом до пасічників
Стоматолог їздить за прополісом до пасічників

"Прополіс робить опіки, якщо його прикласти до ясен і трохи потримати. Тому його не можна тримати на одному місці - треба піджовувати. Це коли натиснув і перекинув у інше місце в ротовій порожнині. Дітям важче пояснити, як його правильно жувати, і що не можна ковтати. Тому їм таке лікування не прописуємо, тільки дорослим", - сказав стоматолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Часник, зубна нитка і відмова від солодкого лікують парадонтит

Бджоли виготовляють прополіс для полірування комірок сот, в яких вирощують потомство, залатують ним щілини, знезаражують місця, де загинули личинки. Речовина допомагає бджолам впоратися з ураженнями різними мікроорганізмами, вірусами, грибком, гнильними бактеріями.

З чого саме бджоли роблять прополіс вчені до кінця не знають - за однією з версій, вони змішують пилок з водою, ковтають, а тоді відригують бальзам, інше припущення - що сировиною корисного продукту служить смола з бруньок берези, вільхи, тополі, верби, ялини, ялиці, дуба, в'яза, сливи та соняшнику. Кажуть, що робочі бджоли розминають всередині вуликів смолисту частину бруньок, змішують з пилком і слиною.

Запалення ясен може не тільки зіпсувати посмішку, а й позбавити людини зубів назавжди. Діагноз пародонтит ставлять на все життя. Він повністю не лікується. Хвороба пошкоджує не зуби, а структури, які їх утримують, — ясна та кістки. Про це розповіла Тетяна Вікович-Вдовенко, столичний пародонтолог.

Зараз ви читаєте новину «Стоматолог їздить по ліки для ясен до пасічників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути