Ексклюзиви
субота, 30 січня 2021 09:06

"Супроводжувала пологи у своєї невістки": доула Інга Родіна розповіла про тонкощі професії

Автор: надала Інга Родіна
  Інга Родіна з онуками
Інга Родіна з онуками

Доула, яка вже 10 років супроводить жінок в пологах, Інга Родіна розповіла журналу "Країна", як допомагає жінкам розродитися, і про те, чому не бере участі у домашніх пологах.

"Домашні пологи у нас заборонені через відсутність необхідних кадрів, як могли б ці пологи забезпечити. Якщо жінки просять піти з ними в домашні пологи, завжди відмовляюся через те, що я не акушерка. Я не обманюю людей щодо своєї класифікації. Якщо жінка вирішує народжувати вдома, то їй не до мене. Я супроводжую жінку, яка народжує в медзакладі".

Однак траплялося ситуації, що Інзі довелося прийняти пологи лише тому, що нікого з медробітників у потрібний момент поруч не було.

"Коли я була з жінкою у пологовому, вона пішла в туалет, і там у неї несподівано почалися потуги. В туалеті вона каже мені: "У мене щось пече в промежині". Піднімає сорочку, а там уже з'явилася голівка. Все, що вимагалося від мене – це підхопити на руки щойнонароджену дитину. Тут же прибігли акушери, і далі це вже було їхнє питання. Я прийняла одну дитину просто як людина, яка була поруч. Я не могла не підставити руки.

В цій ситуація я вели себе не як акушерка, а просто як людина, яка була поруч – звісно, я підставила руки. Але це не норма. Це не моя робота. Це збіг обставин".

Жінці легше народжувати стоячи, присідаючи чи на четверіньках – розповідає Інга.

"Інша річ, що медперсоналу комфортніше, коли жінка напівлежить і тягне на себе коліна. Але не для всіх жінок така поза для пологів комфортна. Доула часто допомагає змінити позицію - це один із факторів знеболення пологів. Під час пологів жінці необхідно тужитися так само, як на унітазі. А вона змушена при цьому задирати ноги на голову. Це незручно. Стільчик для пологів схожий на унітаз за своєю конструкцією, просто унітаз – це цільна конструкція, а тут кришка від унітазу на чотирьох ніжках.

В Європі є триступнева система допомоги при пологах: пологи вдома, пологи в пологових центрах і пологи в лікарнях. Пологові центри – це такий готель для пологів: багато акушерок, мало лікарів. Робота доули - це все-таки пологові будинки і пологові центри".

  Доула бере на себе роль подруги, яка підтримує жінку в пологах
Доула бере на себе роль подруги, яка підтримує жінку в пологах

Інга Родіна допомагала своїй невістці під час народження власних внуків.

"Мої внуки теж народилися в моїй компанії. Я була доулою у своєї невістки. Мої діти живуть в Києві, але народжувати приїздять до мене в Дніпро. Моя невістка була в пологах зі мною свідомо. Всі дивувалися: "Як це ти до свекрухи їдеш народжувати? А чого не до мами?". Наші стосунки з невісткою і до того були хорошими, але після пологів стали значно ближчими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перші пологи тривають в середньому 18 годин" - доула Інга Родіна

Насправді пологи – це наркотик. Є таке повір'я, що акушерки виглядають молодше за свої роки. Адже енергія, яка під час пологів заповнює навколишній простір, дуже сильна й омолоджуюча. Ендорфіни, гормони щастя, викидаються не лише у породіллі, а й у присутніх. Це дуже сильні емоційні переживання, від яких медикам відмовитися складно. Доули теж приєднуються до цієї енергії і знову чекають на ці відчуття, коли здається, що ти любиш весь світ. Порівняно з ними безсонні ночі перед пологами – дрібниця", - зізнається доула.

Повну версію розмови з доулою Інгою Родіною читайте в свіжому номері журналу "Країна".

Доула - це жінка, яка допомагає вагітній в підготовці до пологів і в самих пологах. Вона розповідає, як потрібно діяти, дає поради, заспокоює або навпаки підбадьорює, вислуховує. Доула вірить в жінку, вона розуміє, що пологи - це природний процес, нормальний і самобутній.

Зараз ви читаєте новину «"Супроводжувала пологи у своєї невістки": доула Інга Родіна розповіла про тонкощі професії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути