вівторок, 26 січня 2021 21:05

"Перші пологи тривають в середньому 18 годин" - доула Інга Родіна

Автор: надала Інга Родіна
  "Доула не повинна щось робити – доула має просто бути" - каже Інга Родіна
"Доула не повинна щось робити – доула має просто бути" - каже Інга Родіна

Середня тривалість пологів жінки, яка народжує вперше – 18 годин. Пологи можуть бути стрімкими – 2 години, до 6 годин – швидкими, звичайними – 18 годин, і затяжними – 24 години. В разі затяжних пологів потрібна вже медична допомога, про це журналу "Країна"розповіла доула Інга Родіна. Вона вже 10 років супроводжує жінок в пологах.

"Іноді доулу порівнюють не з подругою, а з мамою, яка вкладає спати капризну дитину. Мама нічого особливого не робить – вона сидить біля ліжка, підтикає ковдру, гладить по голівці, співає колискову чи розповідає казку. Вона не робить нічого – вона просто знаходиться поруч. Доула не повинна щось робити – доула має просто бути. Пологи складаються з двох фаз – коли родові шляхи готуються випустити малюка, і коли малюк виходить. Перша фаза, перейми, може тривати від 3 до 23 годин. Кажуть, що в пологах жінці потрібно розслабитися. Розслабитися не завжди виходить. Тут дай Бог, щоб жінці вдавалося не напружуватися. А це вдається в ситуаціях, коли ми відчуваємо підтримку. Під час першого свого супроводу я безумно хвилювалася. Але така людина: хвилююся поки їду в пологовий. Коли я в пологовий уже зайшла і злилася з обстановкою, далі вже входжу в потік. Активних дій від доули не вимагається. Навпаки – жінку потрібно заспокоїти. Потрібно перестати створювати ситуацію, в якій вона вагається. Для цього має бути спокій всередині мене", - каже вона.

В пологи Інга ходить 3-4 рази на місяць.

"Психологічно це неможливо робити щодня. Перед пологами потрібна пауза, як піст перед Різдвом, і після них так само. Маю повернутися в себе – в своє тіло, в свої думки. Мені важливо зберігати внутрішній комфорт із самою собою. Тоді я зможу транслювати його жінці. Часто лікарі нарікають: "От вона прийшла, потримала за руку, взяла шалені гроші і пішла". Для того, щоб прийти і потримати за руку, я повинна їсти, пити, бути спокійною, підвищувати свою кваліфікацію, їздити на концеренції. На це потрібні засоби. Тому робота доул має оплачуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одні з перших пологів були найважчі – тривали 18 годин

Ціни дуже різні. Дівчата, які стартують в цій спеціальності, можуть брати і 500 гривень за свій супровід. А є спеціалісти, чий супровід коштує 6-7 тисяч. У Дніпрі середня ціна за послуги доули – 3- 3.5 тисячі гривень. І гроші беруться на погодинно, а за факт пологів. У мене в цю суму включено те, що після пологів на другу-третю добу я приїжджаю до жінки в пологовий і допомагаю їй із грудним вигодовуванням. Від моменту початку пологів я з жінкою на телефоні. Нічого не планую. Причому подзвонити вона може посеред ночі, а в пологовий поїхати опівдні. Всі пологи я з нею, і 20 годин після я теж із нею незалежно від того, яка це пора доби, свята чи вихідні", - розповіла доула.

Повну версію розмови з доулою Інгою Родіною читайте в свіжому номері журналу "Країна".

Доула - це жінка, яка допомагає вагітній в підготовці до пологів і в самих пологах. Вона розповідає, як потрібно діяти, дає поради, заспокоює або навпаки підбадьорює, вислуховує. Доула вірить в жінку, вона розуміє, що пологи - це природний процес, нормальний і самобутній.

Зараз ви читаєте новину «"Перші пологи тривають в середньому 18 годин" - доула Інга Родіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути