Ексклюзиви
четвер, 21 березня 2024 07:00

Що їсти весною, щоб підвищити гемоглобін

Що їсти весною, щоб підвищити гемоглобін
Назвали продукти, які здатні підвищувати рівень гемоглобіну у крові Фото: pinterest

З настанням весни імунітет потрібно зміцнювати якомога краще. Адже організм виснажений протягом зими і рівень гемоглобіну суттєво знижується.

Люди, які мають низький рівень заліза в крові, можуть відчувати певні симптоми, пише tsn.

Симптоми за низького рівня гемоглобіну:

Постійне відчуття втоми – прокинувся вже втомлений.

Випадіння волосся, поява лупи, сухість і ламкість волосся.

Регулярні перепади настрою, погана концентрація уваги.

Людина постійно мерзне.

Частий головний біль або мігрені.

Поява синців під очима.

Відчуття важкості під час ковтання, м'язова слабкість.

Регулярні закрепи.

Нормалізувати рівень гемоглобіну можна не лише за допомогою спеціальних засобів, препаратів заліза, але й завдяки правильним звичкам у харчуванні. Підвищити показники заліза в крові допоможе регулярне споживання залізовмісних продуктів.

Які продукти підвищують гемоглобін

Якщо дефіцит заліза невеликий, у більшості випадків достатньо дотримуватися призначеної дієти. Додавайте до раціону продукти, які містять високий показник заліза, а саме:

Печінку яловичу, свинячу насамперед.

М'ясо великої рогатої худоби, птиці.

Рибу.

Яєчні жовтки.

Гречку, вівсяну кашу, кукурудзу.

Моркву, помідори, буряк.

Зелень та овочі зеленого кольору.

Бобові – сочевицю, горох і квасолю.

Чорну смородину, яблука, чорнослив, суницю, калину, шипшину.

Мигдаль, арахіс, інші горіхи.

Сливовий і гранатовий сік, гранат.

Насамперед йдеться про продукти, які містять залізо у гемовій формі, яке людський організм може засвоювати в межах 15-35%. Це червоне м'ясо, язик, печінка, молюски. Багато гемового заліза міститься в різних видах м'яса. В яловичині його найбільше, у птиці – найменше.

Продукти рослинного походження або інші, що містять залізо у негемовій (яке гірше засвоюється, ніж гемове) – це бобові, зелень, капуста, крупи, курага, інжир, буряк, горіхи, чорнослив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які овочі і фрукти миттєво підвищать гемоглобін у крові

З продуктів рослинного походження залізо засвоюватиметься в рази менше, ніж з м'ясних продуктів. Наприклад, як свідчать експерти, споживання 100 г червоного м'яса та печінки допомагають організму засвоювати 20% заліза, а споживаючи близько 100 грамів тушкованого шпинату, організм отримує лише 2% заліза.

Продукти, які містять залізо, зможуть засвоюватися організмом швидше та ефективніше, якщо поєднувати їх з продуктами, що містять багато вітаміну С. Особливо це стосується продуктів рослинного походження.

Продукти, які перешкоджають підвищенню гемоглобіну

Надмірне вживання какао, коли, шоколаду, кави та чаю – містять таніни.

Вживання молочних продуктів у великій кількості через те, що вони містять кальцій.

Вживання щавлю, він містить оксалати.

Вживання великої кількості клітковини – висівок, меленого льону, псиліума.

Гранат чи гранатовий сік підвищує рівень гемоглобіну в крові та зміцнює імунітет.

Ця ягода багата на вітаміни C, K і B5, на мідій та калій. Містить потужний антиоксидант пунікалагин. Завдяки своїм корисним властивостям лікарі рекомендують вживати гранат для профілактики та лікування різних захворювань

Зараз ви читаєте новину «Що їсти весною, щоб підвищити гемоглобін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути