понеділок, 24 січня 2022 07:14

Ще заразніші: у ВООЗ попередили про нові штами коронавірусу

Ще заразніші: у ВООЗ попередили про нові штами коронавірусу
Якими можуть бути властивості нових варіантів коронавірусу,  експерти поки не розуміють. Прогнозують, що мутації можуть бути заразніші за Omicron. Фото: pixabay.com

Covid-штам Omicron не буде останнім варіантом коронавірусної хвороби. Можливість появи в майбутньому нових мутацій Covid-19 цілком реальна.

Про це повідомила експертка Всесвітньої організації охорони здоров'я Марія Ван Керхове.

"Нам важливо скоротити передачу Omicron з низки причин. По-перше, ми хочемо запобігти зараженню людей, тому що існує ризик розвитку важкої хвороби. Є способи, якими ми можемо запобігти цьому, але люди все ще схильні до ризику розвитку хвороби", - зазначила вона.

У ВООЗ переконують, що при наявності супутніх захворювань, в літньому віці й при відсутності вакцинації може розвинутися важка форма захворювання.

"Друга причина полягає в тому, що ми не до кінця розуміємо вплив пост-Covid-стану або тривалого Covid-19. Таким чином, у людей, інфікованих цим вірусом, є ризик розвитку довгострокових наслідків, які ми називаємо пост-Covid-станом", - пояснила Ван Керхове.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще три області можуть потрапити до червоної зони - МОЗ

За даними ВООЗ, сплеск захворювань Omicron значно обтяжує системи охорони здоров'я та інші пов'язані служби.

"І, нарешті, чим більше циркулює цей вірус, тим більше у нього можливостей змінитися. Omicron не буде останнім варіантом коронавірусу і можливість появи в майбутньому варіантів, що викликають заклопотаність, цілком реальна", - попередили в організації.

Також експерти не розуміють, якими можуть бути властивості нових варіантів.

"Звичайно, вони будуть більш заразними, тому що їм потрібно буде перевершити варіанти, які циркулюють в цей час. Вони можуть стати більш-менш серйозними, але вони також можуть мати властивості ухилення від імунітету. Ми хочемо знизити ризик появи варіантів, що викликають заклопотаність, в майбутньому", - додала Ван Керхове.

22 січня в Україні зареєстрували 15 444 нових випадків Сovid-19. Захворіли 2298 дітей та 264 медпрацівники. Госпіталізували 2 774 особи, одужали - 2 030. Летальних випадків - 86.

Зараз ви читаєте новину «Ще заразніші: у ВООЗ попередили про нові штами коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути