У часнику є багато корисних мінералів: калій, магній, натрій, фосфор, хлор, залізо, йод, кобальт, марганець, селен, мідь і цинк. Всі вони необхідні людині для нормального функціонування систем. Крім того, користь часнику визначається різноманіттям вітамінів: В1, В2, В4, В5, В6 і В9, а також С, К, РР.
Часник також містить такий рідкісний природний ефір як аліцин - це антиоксидант і антисептик, який надає часнику гострий і різкий смак і запах.
Часник корисний як для здорових, так і для тих, у кого здоров'я підірване. Тому варто звернути увагу на його вживання кожній людині.
По-перше, часник корисний для травної системи. Завдяки цій рослині шлунок краще перетравлює важку їжу, тому в багатьох кухнях світу його додають до м'яса і жирних страв. Крім того, часник добре позначається на роботі печінки і жовчного міхура. В останньому збільшується вироблення жовчі і зменшується кількість "своїх" жирів печінки. А природний ефір аліцин подразнює стінки жовчного міхура і "проганяє" фермент в шлунково-кишковому тракті.
По-друге, часник знижує рівень "поганого" холестерину. Це ліпопротеїни низької щільності, які транспортують загальний холестерин по клітинах, після чого вони осідають на судинах. Цим часник дозволяє знизити ризик хвороби серця і судин, нормалізувати тиск.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як боротися з целюлітом: Супрун розкрила ефективні методи
По-третє, часник перешкоджає утворенню тромбів. Виявляється, як тільки в кров викидаються тромбоксани, тромбоцити активно злипаються. Але сукупність речовин дозволяє заблокувати процес утворення тромбоксану вже через 1-2 години після вживання часнику.
По-четверте, часник корисний при атеросклерозі. Сірковмісні сполуки розсмоктують внутрішньосудинні тромби. Регулярний прийом рослини підвищить фібринолітичну активність на 130%.
По-п'яте, часник - ідеальний засіб для захисту від раку. Він захищає від вільних радикалів за рахунок вмісту аліцину. Часник дозволяє придушити ракові клітини.
Також часник здатний придушити збільшення кількості патогенних мікроорганізмів. Він може вбити бактерії, штами кишкової палички, сальмонели та золотистого стафілокока. Помічником тут виступає аліцин і сірковмісні сполуки.
І часник корисний у плані підвищення витривалості. Його здавна їли, щоб збільшити працездатність. Тому для збільшення сили варто додати до раціону часник - одразу помітите різницю.
Вчені відкрили групу нейронів в головному мозку, яка регулює апетит.
Дослідники з Університету Арізони встановили, що частина емоційного центру і мигдалини мозку діють як система контролю, яка дає зрозуміти голодні ми чи ні
Коментарі