четвер, 24 грудня 2015 15:19

"Раніше вважали, що високий тиск — це хвороба 60-річних" - лікар

"Раніше вважали, що високий тиск — це хвороба 60-річних" - лікар
фото: life.lg.ua

Понад 12 мільйонів українців мають гіпертонію. Нові випадки цієї недуги у нас діагностують у 12 разів частіше, ніж у західній Європі. При цьому більше половини чоловіків не знають, що мають високий тиск. А ось жінок, яким невідомо про свою недугу, удвічі менше.

Один із п'яти людей 20-30 років має гіпертонію, виявили американські вчені. Кожен п'ятий з хворих понад рік не знає про це.

"Гіпертонія до 30 років у кожного п'ятого, раніше бувала удвічі рідше, - каже Володимир Гдаль, доцент кафедри терапії зі столичної медакадемії післядипломної освіти ім. Шупика. - Раніше вважали, високий тиск — хвороба 60-річних. Проте за останні десятирічччя ситуація значно змінилася. Через масу факторів, таких як стреси, погані звички, нерегулярне і шкідливе харчування, високий тиск мають все більше молодих людей. Це дуже небезпечна тенденція".

Чоловіки 25-30 років страждають від гіпертонії частіше за жінок. У них судини — вразливіші. Жінок приблизно до 50-60 років від звуження судин та відкладання на їх стінках холестерину бережуть гормони. Після настання старшого віку ризик мати гіпертонію та супутні хвороби у жінок стає абсолютно такий самий, як і в чоловіків, каже столичний кардіолог Валерій Мідяк.

"Молоді рідше втомлюються, здавалося б, голова рідше болить. Тому помилково думають, що високий тиск у 20 років буває рідко. Насправді він непомітний. Може бути десятиліттями, а проявиться років у 40-50, коли судини зробилися слабкі. Тоді можуть луснути, спровокувати крововилив у мозок. Від високого тиску у 30-річних стаються інфаркти, інсульти. За останні півроку мав два пацієнта 31 і 36 років з інфарктами. Перший мав високий тиск мало не з народження, а в другого був порок серця. За рік до цього молодих з інфарктами взагалі не мав".

Гіпертонію у молодої людини вилікувати часто буває значно легше, стверджують фахівці. Це залежить від стадії хвороби. У кого хоч кілька разів бував нестабільний тиск, радить міряти його тричі на тиждень, контролювати і простежувати динаміку показників тиску.

"Є така приказка — щоб бути щасливим, радійте дрібницям і не переживайте через дрібниці. Ось це стосується особливо тих, хто має гіпертонію. Коли тиск вищає тільки 2-3 рази на рік, достатньо перевести життя у спокійне русло. Не нервувати, по можливості нікуди не поспішати. Ввесь час триматись "малосольної" дієти? Не споживати жирних продуктів".

Зараз ви читаєте новину «"Раніше вважали, що високий тиск — це хвороба 60-річних" - лікар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути