середа, 30 листопада 2016 16:05

При запаленні гортані не можна навіть шепотіти - лор

При запаленні гортані не можна навіть шепотіти - лор
Фото: likar.info

Запалення гортані є не рідким явищем у холодну погоду. Воно буває через переохолодження, дихання через рот, запилене повітря чи перенапруження гортані. Хворому з ларингітом не можна говорити, їсти гостру чи холодну їжу. Про це розповіла Gazeta.ua Світлана Швець, столичний отоларинголог.

"Треба помовчати хоча б день чи два. Але не треба обманювати своє горло і шептати. Тоді все одно голосові зв'язки з'єднуються з такою ж силою як при крикові. Якщо голос зник через те, що людина дуже кричала, то більше всього, що розірвався капіляр. Тоді не можна пити аспірин. Він збільшує час згортання крові і слизова оболонка гортані буде довго не заживати", - каже лікар.

Хворий із запаленням відчуває болі при ковтанні, першіння і сухість у горлі, голос стає хрипким або грубим, або зникає. З'являються болі при ковтанні і підвищується температура.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кір викликає енцифаліт

Ларингіт буває гострий і хронічний, коли він недолікований. Найчастіше виною тому стає місцеве переохолодження або надмірне перенапруження голосу.

"Якщо зник голос і горло болить настільки, що дуже боляче ковтати слину, треба відразу бігти до лікаря. Якщо із набряком верхньої частини гортані нічого не робити, може не проходити повітря і людина задихнеться", - радить лікар.

Лікувати запалення треба ліками та інгаляціями з фізіологічним розчином. Крім цього, вмикати в кімнаті зволожувач повітря. Дихати треба тільки носом. Це природній зволожувач, який є завжди поруч. Пити 8 склянок воли в день та теплий чай з медом та лимоном. При правильному лікуванні, ларингіт зникає через 7-10 днів.

Зараз ви читаєте новину «При запаленні гортані не можна навіть шепотіти - лор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути