понеділок, 28 листопада 2016 10:00

Кір викликає енцифаліт

Кір викликає енцифаліт
Фото: info-mir.com.ua

Небезпечне ускладнення після кору - коровий енцифаліт. Через енцифаліт людина може померти або стати інвалідом.

Про це Gazeta.ua розповів Федір Лапій, головний дитячий імунолог міста Києва.

Нагадаємо, у 2017-му році медики очікують спалах захворюваності на кір в Україні та просять завчасно подбати про імунізацію.

"Кір страшний тим, що він легко передається. Це по-перше. Але від кору ми не маємо ліків. Це по-друге. По-третє, кір - один на тисячу, один на кілька тисяч випадків закінчується летально. Ускладнення від кору - коровий енцифаліт. Це вплив на нервову систему, що

забирає життя. А ті, хто переживає енцифаліт, залишаються інвалідами. Кір - одна з причин набутої сліпоти. Хвороба має важкі наслідки, особливо для дітей, які хворіють від першого року життя", - каже лікар.

На початку 20-го століття, коли не було вакцинації, від кору помирала велика кількість малюків до року. А батькам було практично неможливо уникнути захворювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після тренування їдять у час вуглеводного вікна

"Колись на території Російської імперії чи Радянського союзу вісім з десяти дітей не доживали до двох років. Одне-двоє дітей помирали саме від кору. Я завжди приводжу цитату з книги "Пітер Пен". Там батько радився з мамою, як утримувати першу дитину Венді, яка з'явилася в їхній сім'ї. Батько, будучи працівником банку, рахував: "Не забувай про свинку, не забувай про кір, не забувай про кашлюк - бо за це треба буде платити". Лікарю, за ліки, і врешті-решт, Венді перехворіла на всі вказані хвороби", - говорить імунолог.

В родинах, де є малі діти, що не мали вакцинації, а також вагітні, радять робити щеплення усім родичам. Бо часто малюків заражають старші братики-сестрички, або дорослі, що мали щеплення ще в дитинстві, та у яких імунізація перестала діяти.

Зараз ви читаєте новину «Кір викликає енцифаліт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути