Ексклюзиви
вівторок, 18 травня 2021 09:05

Працювати шкідливо для здоров'я, а переробляти смертельно небезпечно - дослідження

Автор: https://metallurgprom.org/
  Робота по 55 або більше годин на тиждень - серйозна небезпека для здоров'я
Робота по 55 або більше годин на тиждень - серйозна небезпека для здоров'я

Тривалий робочий день призводить до інсультів та хвороб серця і стає причиною смерті сотень тисяч людей на рік, говориться в новому спільному дослідженні двох провідних установ ООН.

При трудовому навантаженні в 55 або більше годин на тиждень, порівняно з робочим тижнем в 35 - 40 год., ризик інсульту підвищується приблизно на 35%, а ризик ішемічної хвороби серця - на 17%. Про це йдеться в спільному дослідженні Всесвітньої організації охорони здоров'я та Міжнародної організації праці, опублікованому в журналі Environment International.

Це перша спроба глобального аналізу смертності та захворюваності, викликаних надмірною тривалістю робочого дня.

Виявилося, що, наприклад, 2016 року від інсульту та ішемічної хвороби серця померли 745 тис. - усі вони працювали не менше 55 год. на тиждень. Цей показник на 29% проти 2000-го. При цьому число людей, що працюють понаднормово, тільки зростає і становить 9% населення світу.

Новий аналіз проводиться у зв'язку з тим, що пандемія Covid-19 привернула увагу до проблеми організації робочого часу.

"Пандемія Covid-19 істотно змінила те, як працюють багато людей, - сказав Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адханом Ґебрейесус. - Дистанційна робота стала нормою в багатьох галузях, часто стираючи кордони між будинком і роботою. Крім того, багато підприємств були змушені згорнути або повністю припинити роботу, щоб заощадити гроші, а людям, які все ще отримують зарплату, в кінцевому підсумку доводиться працювати довше ".

Як відзначають експерти, чоловіки вмирають від наслідків перепрацювання частіше, ніж жінки - на них припадає 72% всіх смертельних випадків, пов'язаних з роботою. Причому надмірне робоче навантаження позначається, як правило, у старшому віці. Наприклад, більшість смертей зареєстровано серед людей у ​​віці 60 - 79 років, які працювали більш як 55 год. на тиждень, коли їм було 45 - 74 років. З'ясувалося також, що серед тих, хто розплачується своїм здоров'ям за тривалу працю, найбільшу частину становлять жителі регіону Західної частини Тихого океану і Південно-Східної Азії.

"Жодна робота не варта ризику інсульту або серцевого нападу, - стверджує глава ВООЗ д-р Тедрос. - Уряди, роботодавці та працівники повинні об'єднати зусилля й узгодити певні обмеження, які дозволять захистити здоров'я людей ".

За оцінками, загальний тягар хвороб приблизно на одну третину обумовлено понаднормовою роботою, і цей чинник визнаний найважливішим фактором ризику професійних захворювань.

"Робота по 55 або більше годин на тиждень - серйозна небезпека для здоров'я, - зазначила директорка Департаменту з проблем навколишнього середовища, зміни клімату та здоров'я Всесвітньої організації охорони здоров'я д-р Марія Нейра. - Настав момент, коли ми - уряд, роботодавці та працівники - повинні усвідомити, що тривалий робочий день може привести до передчасної смерті".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мною займалися вісім спеціалістів" - письменниця розповіла про досвід емоційного вигорання

Автори доповіді виносять цілу низку рекомендацій, які дозволять уникнути захворювань і смерті, пов'язаних з надмірною тривалістю робочого часу. На їхню думку, важливу роль можуть зіграти закони, постанови та правила, що забороняють обов'язкову понаднормову роботу й обмежують максимальну тривалість робочого часу. Обмеження на тривалість робочого дня і гнучкіші умови роботи повинні бути включені у двосторонні або колективні договори між роботодавцями та профспілками.

Синдром вигорання – це синдром, який з'являється на тлі хронічного стресу і веде до виснаження емоційних та особистісних ресурсів людини.

Характерними рисами професійного вигорання є: швидка та виснажлива стомлюваність, яка не проходить навіть після відпустки.

Зараз ви читаєте новину «Працювати шкідливо для здоров'я, а переробляти смертельно небезпечно - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути