вівторок, 06 лютого 2024 12:43

Чому краще їсти сухарі замість хліба: назвали користь і шкоду

Чому краще їсти сухарі замість хліба: назвали користь і шкоду
Назвали користь сухарів, які краще їсти замість хліба Фото: pinterest

Часто чуємо рекомендації відмовитись від свіжого хліба, а замінити його сухарями.

Дійсно, сушений хліб можна віднести до корисних для здоров'я продуктів, оскільки він має низку переваг перед свіжим. Домашні сухарики багаті на клітковину – дуже важливий елемент для травної системи

Чому хліб не можна, а сухарі можна

Хліб - це важливий продукт харчування, багатий на вуглеводи, вітаміни та мінерали. Він є джерелом енергії для організму і забезпечує відчуття ситості, пише glavred.

Сухарі - це висушений хліб, який має схожі з хлібом поживні властивості, але має кілька переваг:

Легке перетравлення:

Сухарі - вже оброблений продукт, який легше перетравлюється, ніж свіжий хліб.

Це робить їх корисними для людей із чутливим кишківником або після перенесених захворювань ШКТ.

Низька калорійність:

Сухарі - низькокалорійний продукт, що може бути корисно для людей, які стежать за своєю вагою.

Вбирання рідини:

Сухарі мають абсорбуючі властивості, тобто вони можуть вбирати надлишки рідини в кишечнику.

Це допомагає в разі діареї, роблячи випорожнення більш оформленим.

Харчові волокна:

Сухарі багаті харчовими волокнами (клітковиною), яка не перетравлюється в кишечнику, але відіграє важливу роль у його роботі.

Клітковина стимулює перистальтику кишківника, допомагаючи тим самим просуванню їжі та запобігаючи закрепам.

Вона також слугує живильним середовищем для корисних бактерій кишківника, які беруть участь у травленні та зміцненні імунітету.

Важливо пам'ятати, що не всі сухарі однаково корисні:

Найкорисніші сухарі з цільнозернового хліба, житні сухарі, а також сухарі, приготовані в домашніх умовах без додавання олії та солі;

Не рекомендується вживати сухарі у великих кількостях, оскільки це може призвести до метеоризму і здуття живота;

Таким чином, сухарі можуть бути корисним доповненням до раціону харчування, але не повинні замінювати інші продукти, багаті клітковиною.

Загалом, немає причин повністю відмовлятися від хліба.

Важливо:

Вибирати хліб із цільнозернового борошна або житній хліб.

Вживати хліб у помірних кількостях.

Ретельно пережовувати хліб.

Не їсти хліб на ніч.

За наявності захворювань шлунково-кишкового тракту слід пам'ятати, що сухарі - це не заміна хліба, а альтернатива - легший для digestion варіант.

Користь сухарів для кишечника:

Харчові волокна. Сухарі багаті харчовими волокнами (клітковиною), яка не перетравлюється в кишківнику, але відіграє важливу роль у його роботі.

Клітковина стимулює перистальтику кишківника, допомагаючи тим самим просуванню їжі та запобігаючи закрепам.

Вона також служить живильним середовищем для корисних бактерій кишечника, які беруть участь у травленні та зміцненні імунітету.

Вбирання рідини. Сухарі мають абсорбувальні властивості, тобто вони можуть вбирати надлишки рідини в кишечнику. Це допомагає в разі діареї, роблячи випорожнення більш оформленими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найкорисніший хліб

Легке перетравлення. Сухарі - вже оброблений продукт, який легше перетравлюється, ніж свіжий хліб. Це робить їх корисними для людей із чутливим кишківником або після перенесених захворювань ШКТ.

Низька калорійність. Сухарі - низькокалорійний продукт, що може бути корисно для людей, які стежать за своєю вагою.

Доступність. Сухарі - доступний і простий у приготуванні продукт.

Від сухарів товстіють або худнуть

Калорійність. Сухарі, як правило, більш калорійні, ніж вихідний хліб, через втрату вологи. 50 грамів сухариків можуть містити 200 ккал, а 50 грамів булки - 125 ккал.

Кількість. Якщо ви будете з'їдати стільки ж сухарів, скільки й хліба, то будете товстіти. Сухарі - більш концентрований продукт і легко переїсти, не наситившись.

Глікемічний індекс. Білий хліб має високий глікемічний індекс, що призводить до різкого викиду інсуліну та відкладення жиру. Сухарі з цільнозернового хліба мають нижчий глікемічний індекс, що уповільнює засвоєння вуглеводів і сприяє схудненню. Склад. Солодкі сухарі, здобні сухарі та сухарі з добавками (сіль, спеції, олія) більш калорійні та менш корисні для схуднення.

Фізична активність. Для схуднення необхідно поєднувати правильне харчування з регулярними фізичними навантаженнями.

Хто намагається скинути вагу, купують лише чорний хліб. Але він не завжди корисний. Дієтолог Тетяна Лакуста розповіла, на що треба звернути увагу.

Коли йдеться про темні сорти хліба, то зазвичай мається на увазі цільнозерновий темний хліб, з додаванням висівок. Насправді темний хліб буває різним і в його складі може бути багато різних інгредієнтів, які не роблять його кориснішим, ніж сорти білого хліба.

Зараз ви читаєте новину «Чому краще їсти сухарі замість хліба: назвали користь і шкоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути