Ексклюзиви
субота, 10 грудня 2016 12:00

Пивні алкоголіки мають десятки патологій

Пивні алкоголіки мають десятки патологій
Фото: novo-tera.ru

Хвороби нирок, серцево-судинної системи, розлади психіки та потенції - серед основних недуг від яких страждає пивний алкоголік. Слабоалкогольний напій при регулярному вживанні призводить до білої гарячки та епілепсії. Про небезпеку пива Gazeta.ua розповів лікар-нарколог вищої категорії В'ячеслав Заїка.

Чим небезпечний пивний алкоголізм?

Залежність від пива розвивається так само, за тими ж закономірностями, має такі ж ознаки, як і при використанні будь-яких інших спиртних напоїв. На початку розвивається психічна залежність. Коли людина відчуває дискомфорт без спиртного напою.

Як зрозуміти, що ти або твій родич - пивний алкоголік?

Перша ознака - постійний запах спиртного, або перегару, неохайність. Одутлість шкіри, обличчя, мішки під очима. Це ознака того, що нирки перевантажені. Можливі порушення в роботі серцево-судинної системи. Людина відчуває задишку, не може фізично працювати, як раніше. Статева функція слабне. Спостерігаються відкладення жиру за жіночим типом - на стегнах, на поясному поясі, в районі талії, грудей. Це вже ознаки ендокринних порушень.

Припустімо, проблему виявили - як людину тоді витягти з залежності?

Потрібно визначитися, чи визнає проблему пацієнт. Якщо так, вибудовуємо лікувальну стратегію - медикаментозну допомогу або психотерапевтичні заходи. Складніше, коли родичі розповідають про ситуацію, що склалася, заочно - людина випиває регулярно, але лікуватися не хоче. Тут єдиний вихід - змінити навколо людини обстановку таким чином, щоб було некомфортно вживати спиртне. Ми повинні ситуацію навколо людини поміняти. Це кропітка робота, але іншого виходу немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 ознак пивного алкоголізму від лікаря-нарколога

Більшість пивних алкоголіків у наш час - молодь?

У певній мірі для України, так, але я б більше поділяв за географічним принципом. Горілка, самогонка, характерні для північних країн - Скандинавії, Росії і так далі. На південних широтах поширений винний алкоголізм. Це історично так склалося, що на південних широтах вирощують виноград, і протягом століть, тисячоліть з нього робили вино. Споживання слабоградусних напоїв, вин - це південний тип вживання. Йому не характерне сильне сп'яніння, але регулярне споживання. І пивний алкоголізм - почав себе проявляти останні років сто. Є ще абсолютно новий тип - залежність від спиртних напоїв, які до пива не належать, але є слабоградусними. Ті ж тоніки. Як не дивно, пивний алкоголізм не менш небезпечний, як північні види алкоголізму. При ньому характерний поступовий, непомітний розвиток захворювання. Плюс пиво не обмежується однією пляшкою. Людина, схильна до пивного алкоголізму, вживає 2-5 літрів на день.

Великий обсяг випитого більш небезпечний, ніж, скажімо, сто грамів чогось міцнішого?

Хвороба пивного алкоголіка - так зване "бичаче серце". Хто з нас у звичайних умовах вип'є 3-5 літрів води за день? Думаю, ніхто. У середньому, людина випиває півлітра. Випиваючи до 5-ти літрів, ми маємо навантаження на серце більше в кілька разів. Серце швидше зношується. Стає роздутим, з тонкою стінкою, яке як ганчірочка тріпається, намагаючись проштовхнути кров. Бичаче серце характерно для запущених стадій пивного алкоголізму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як тренують здорове тіло українські олімпійці

Існує взаємозв'язок між видом пива, скажімо, темного або світлого, і небезпеки залежності?

У залежність входять від будь-якого виду пива. Але тут є інша проблема. Давайте ми розберемося в якості продукту - що таке пиво сучасне. Я пам'ятаю часи, коли термін придатності пива дорівнював меньше тижня. І пиво просто прокисало. А останні років 10 я кислого пива не зустрічав. Про що це свідчить? Про те, що є великі приводи сумніватися в натуральності продукту. Швидше за все, це якісь хімічні інгредієнти, з смаковими характеристиками, що нагадують пиво. І, відповідно, цю хімічну палітру повинна фільтрувати печінка. Під час розмов з залежними від пива чую дуже цікаву інформацію: коли немає пива, звичного для них, то інша марка не приносить задоволення. Тут уже задіяні механізми залежності не тільки від спиртного, а й від тих хімічних інгредієнтів, які містяться у пиві.

Чи можна позбутися алкогольної залежності?

Я хочу розповісти один випадок, який буде дуже детально демонструвати етапність розвитку захворювання. До мене звернувся один літній чоловік. Людина років 60-ти. У костюмчику, в краватці, з запахом одеколону. Близько 25-ти років працює на одному місці. У нього була мила звичка - в кишені піджака носив плоску пляшечку з-під коньяку, приблизно на двісті мілілітрів. І випивав кришечками. Першу кришечку по дорозі на роботу. По приїзду, через 30 хвилин - другу. І з кратністю в 30-40 хвилин по поверненню додому - випивав останню кришечку. При цьому на роботі ніхто і не підозрював, що він спиртне вживає, настільки він був адаптований навіть не було перегару. Але одного разу сталася нестандартна ситуація - пляшка на роботі розбилася. І через півтори години у людини стався напад алкогольної епілепсії. Це змусило чоловіка звернутися за допомогою.

Вилікували цього хворого?

Так, адже він захотів звільнитися від залежності, визнав, що алкоголік. Досить було трьох тижнів. Були призначені загальнозміцнюючі процедури, відновлювальна терапія, вітамінотерапія, ноотропні препарати. Наскільки я знаю, людина досі не вживає. Це досить літня людина, прийти перший раз в житті до такого рішення - треба віддати йому належне. Але чоловік зміг правильно зважити ситуацію, і оцінити свій стан. Коли людина хоче лікуватися - результат хороший.

Зараз ви читаєте новину «Пивні алкоголіки мають десятки патологій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути