середа, 07 вересня 2016 15:30

Як тренують здорове тіло українські олімпійці

Як тренуватися між великими змаганнями, зберігати фізичну форму та не виснажити організм розповідає олімпійська спортсменка Світлана Ахадова із Вінниці. Вона привезла 4-те місце зі змагань на байдарці-червірці на Олімпіаді у Ріо-де Жанейро.

 

"Перший рецепт успіху — у чергуванні режиму відпочинку та навантаження. Тривалий час тренувань змінюється накопиченням енергії перед змаганнями. А після потужного сплеску емоцій та віддачі сил під час змагань — обов'язково має бути відпустка без вправ, та у колі родини. Постійно в активному режимі ти не витримаєш. Це все одно, що працювати дев'ять місяців без відпустки з восьмої ранку до дев'ятої вечора", - каже спортсменка.

Сезон тренувань для спортсменів-байдарочників починається у жовтні з не надто виснажливих вправ.

"Тиждень, часом два, має бути підготовкою до навантажень. Щоб витримало серце. І потім вже входимо в колію, тренуємось активно, тричі на день аж до змагань ", - розповідає спортсменка.

Перед Олімпіадою 23-річна українка готувалася на зборах у Португалії та впродовж місяця тричі на добу мала потужні фізичні навантаження — вранці і ввечері гребла на байдарці, підіймала важку вагу у тренажерному залі та багато ходила пішки.

Натомість за три тижні - місяць до змагань, спортсмени зменшують навантаження. Тренуються раз на день. Це потрібно, щоб накопичити сили.

"Коли я у серпні була у Ріо-де-Жанейро на Олімпійських іграх, робила впродовж 20-ти днів по одному тренуванню в день. Я так хотіла змагатися вже, я вже стільки накопичила сил", - згадує Світлана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 хвилин на біговій доріжці позбавлять зайвих кілограмів

Важливу роль грає емоційний стан спортсмена. Бо психіка має допомагати тілу. Світлані для успішного виступу сприяла перемога земляка Юрія Чебана, який за день до її старту виграв золото.

"Дуже вболівали з Юру Чебана. Ми були на трибунах. Завтра мали ганяти четвірку, а він сьогодні виграє одиночку. На трибунах під час нагороджень дуже великі емоції, напевно ні один стадіон футбольний, волейбольний чи баскетбольний, ніякий стадіон не зніме стільки емоцій, як ми взяли з цієї гонки", - розповідає Світлана.

Після повернення з Олімпіади Світлана Ахадова має місяць відпустки та відпочинку. Цей час проводить з чоловіком та родичами, гуляє, та робить вправи не для роботи, а які приносять максимум радості.

"У вересні взагалі не займаємось. Тільки для себе — в тренажерний зал для підтримання своєї форми. Просто для задоволення. Я можу побігати крос, піти на турнічок, зараз відпочинок, максимально відпочиваю. Щоб з новими силами, знову безперервно на протязі дев'яти місяців три рази в день займатись і отримувати гарні результати", - підсумовує спортсменка.

Зараз ви читаєте новину «Як тренують здорове тіло українські олімпійці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути