вівторок, 09 лютого 2016 15:38

Перша допомога дитині: як надати правильно

Перша допомога дитині: як надати правильно
фото:ozdorovitel.com

Чим менша дитина, тим більше їй потрібно уваги та догляду: впала й забилася, торкнулася до гарячого й обпеклася. Що робити, коли трапляються нещасні випадки? Як надати першу допомогу правильно ?

Порізалася

Йод та зеленка створять на рані хімічний опік, від чого вона довше заживатиме. Тому просто промийте рану перекисом, хлоргексидином і забинтуйте. Якщо рана глибока, зверніться до лікаря - може треба накласти шви.

Забилася

Не трусіть дитину, а знерухомте її, поклавши в ліжко. Не розтирайте забите місце, накладіть на нього холод. Якщо з носа йде кров - не закидайте голову назад, бо вона піде в носоглотку та шлунок і викличе блювання. Симптоми травми можуть проявитись пізніше. Якщо з'явився набряк і дитині дуже болить, може бути вивих чи перелом. Якщо виникає запаморочення, нудота, блювання - це струсу мозку - викликайте "швидку".

Обпеклася

Часто спечене місце мастять яйцем, жиром, горілкою, господарським милом. Не робіть цього! На рані утвориться плівка. Парниковий ефект посилить біль, затягне заживання. Час від часу підставляйте опік під холодну воду, щоб врятувати глибші шари. Обережно з льодом, вражену шкіру легко обморозити, спричинивши змертвіння тканин. Накладіть суху стерильну пов'язку, дайте знеболювальне (нурофен). Не проколюйте пухир, бо інфікуєте рану.

Проковтнула ліки

Негайно спровокуйте у дитини блювання: засуньте у рота палець і натисніть на корінь язика. Викликайте "швидку"!

Випила оцет (розчин кислоти)

Напоїть дитину водою (чим більше, тим краще), додавши в неї сирий яєчний білок. І теж - "швидку"!

Вдихнула дрібний предмет

Не плескайте дитину по спині, коли вона стоїть. Предмет прослизне ще глибше. Не зупиняйте кашель. Навпаки - змушуйте кашляти ще дужче. Нахиліть дитину головою вниз і робіть виштовхувальні рухи. Якщо дитя зовсім мале, візьміть за ноги і потримайте вниз головою.

Запхала у вухо

Не намагайтеся витягти його самостійно. Існує дуже великий ризик пошкодити барабанну перетинку. Спеціальними інструментами обережно та швидко застряглу річ вам витягне лор.

Запхала у ніздрю

Притиснувши хустинкою вільну ніздрю, попросіть дитину сильно висякатись. Якщо предмет застряг неглибоко, це допоможе. Не вийшло - в поліклініку. Дорогою стежте, щоб дитина дихала ротом і не втягла предмет глибше.

Проковтнула

Якщо він гострий, до приїзду "швидкої" нагодуйте дитя м'якою та об'ємною їжею: картопляним пюре, вівсяною кашею, бананом.

Найголовніше - не панікувати, щоб не налякати дитину, а діяти швидко й рішуче.

І ніколи не залишайте малюка без нагляду!

Зараз ви читаєте новину «Перша допомога дитині: як надати правильно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути