неділя, 30 червня 2019 22:59

Паспорт легень визначає реальну шкоду куріння

Паспорт легень визначає реальну шкоду куріння
Легені курця перевіряють по паспорту

Паспорт легень має бути в кожного курця. Його роблять після проведення спірометрії. Це безболісний метод діагностики. Аналіз показує загальний об'єм легень. Також визначає, на якій частині бронхів є зміни, які вони і як можна пацієнтові допомогти.

Про це розповідає Євген Симонець, столичний пульмонолог.

Спірометрія потрібна при астмі, бронхіті й запаленні легень.

"Почастішали пацієнти із вродженою патологією — бронхоектатична хвороба. У них бронхи у формі мішків і циліндрів, де збирається гній. Люди мучаться, бо весь час його відкашлюють. Із вроджених часто є гіпоплазія — недорозвинення легеневої тканини. Хтось не може вдихнути на повні груди, хтось повністю видихнути, в когось чути при цьому свистячі хрипи", - говорить лікар.

Як роблять процедуру:

1. Дослідження триває тиждень, його проводять у кілька етапів.

2. Приходить пацієнт, дихає в трубку, робить інгаляцію з балончика. За півгодини повторює.

3. Наступного дня те ж саме, .тільки препарат в інгаляторі інший. Можна побачити, як легені реагують на певний медикамент.

Процедуру не треба повторювати. Винятком є люди із хронічними хворобами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найдієвіші види спорту для жінок

Такі ж прилади є для дітей від 6 років. Менші не сприймають команди лікаря і не знають, що мають робити. Щоб дітям було легше, у пристрої встановлюють мультиплікаційні програми.

Особливо спірометрія потрібна дітям із синдромом гіперреактивності бронхів. При цьому стані в бронхах починається спазм, набрякає слизова оболонка й виділяється харкотиння.

Літня спека набирає обертів. До кінця червня синоптики прогнозують здебільшого сонячну погоду з плавним ростом температури до +30.

За таких умов чи не кожен автомобіліст мріє їхати з кондиціонером. Надто це стосується жителів великих міст, де чіллер в спекотних заторах стає рятівним оазисом. Та варто бути обачним, адже цей охолоджувальний пристрій здатен відправити вас на тиждень на лікарняний з температурою, "горлом", нежиттю.

Зараз ви читаєте новину «Паспорт легень визначає реальну шкоду куріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути