Ексклюзиви
понеділок, 01 липня 2024 02:50

Онколог пояснив, які сумні наслідки має засмага

Щоліта під час засмаги шкіра змінює колір. Стає набагато темнішою від свого природнього відтінку.

Автор: pixabay
  Хірург-онколог дав поради, як засмагати правильно
Хірург-онколог дав поради, як засмагати правильно

Щоб правильно засмагати, варто знати про користь ультрафіолетових променів і їх небезпеку, розповідає soundcloud.

"Це нормально, коли при засмазі шкіра змінює колір. Природа наділила людей таким пігментом як меланін. Він захищає шкіру від сонячних опіків. Коли ультрафіолет потрапляє на шкіру, то природно в меланоцитах виділяється цей пігмент, що забарвлює шкіру в коричнуватий колір. Це її захисна реакція від опіків та від сонячного випромінювання", - розповів хірург-онколог Олександр Колотило.

Плюси та мінуси засмаги

Як тільки ультрафіолет потрапляє на шкіру, виділяється вітамін D. Він корисний для нашого організму, тому що запускає багато реакцій. Всмоктується кальцій, запускаються інші обміни процесів, які сприяють поліпшенню в нашому організмі. Наразі нестаток вітаміну D є проблемою, а сонце допомагає цю проблему вирішити.

Якщо ж ультрафіолет довго потрапляє на шкіру, то це може викликати мутації в клітинах. Результатом може бути — рак шкіри, меланома шкіри та інші злоякісні новоутворення на шкірі.

Люди мають знати, що є неактивне сонце та активне сонце. З 10 ранку до 16 години бажано не перебувати на сонці. Чим довше перебувати на сонці, тим шкіра швидше втрачає вологу та інші поживні речовини й починає швидше старіти.

Якщо людина не засмагає, а відразу отримує опіки, навіть якщо вони були в дитинстві, то ризик виникнення меланоми зростає в рази.

Як правильно засмагати

Попередити опіки можуть захисний одяг або креми з захистом у мінімум 30 одиниць ультрафіолету.

Треба уникати активного сонця. Якщо знаходитесь під ним - використовуйте сонцезахисний крем. Одягніть капелюх, сорочку з довгим рукавом, темні окуляри.

Ознаки сонячних опіків

Опік видно на наступний день. Буде помітна припухлість та маленькі пухирці. Після такого зверніться до лікаря. Якщо ж колір шкіри змінюється, то це не опік, а еритемна доза.

Також опіком вважається коли після засмаги у людини починає "злазити" шкіра. Лущення шкіри також не є нормою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сонячний удар: симптоми і як вберегтися

Є випадки, коли після опіку на тілі залишаються плямки, їх ще називають "винні". Вони залишаються на все життя і загрози не несуть, проте краще звернутися до лікаря-дерматолога, щоб він точно поставив діагноз.

Групи ризику

Існують люди, яким не бажано засмагати:

люди зі світлою шкірою, руді, з блакитними очима;

Автор: pixabay
  Хірург-онколог дав поради, як засмагати правильно
Хірург-онколог дав поради, як засмагати правильно

люди, в яких на тілі багато пігментних утворень (родимки). Якщо на тілі понад 50 таких утворень, то це ризик утворення меланоми;

якщо у людини вже наявні меланомні невуси (родимки), які у 100% випадків приводить до меланоми;

якщо у людини є спадковість, тобто хтось із родичів мав меланому. Таким людям потрібно приділяти увагу всім пігментним новоутворенням, які є на шкірі.

Після відпочинку на пляжі шкіра може сильно почервоніти або покритися пухирями. Адже заробити сонячний опік просто – достатньо трохи більше дозволеного побути на пляжі та не використовувати сонцезахисні засоби. Охолодіть шкіру прохолодним душем, ванною або вологим рушником.

Нанесіть легкий гель, крем або спрей після засмаги. Пийте багато води, щоб охолодитися і запобігти зневодненню. Прийміть знеболювальні засоби

Зараз ви читаєте новину «Онколог пояснив, які сумні наслідки має засмага». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути