Ексклюзиви
четвер, 02 грудня 2021 15:26

Omicron стрімко поширюється: що треба знати про новий суперштам коронавірусу
6

Новий штам коронавірусу Omicron уперше виявили в Південно-Африканській Республіці 24 листопада. Уже за тиждень він поширився світом. У 24 країнах, зокрема в більшій частині Західної Європи й США, зафіксували випадки захворювання, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я. Виробники вакцин від коронавірусу вивчають, наскільки ті ефективні проти цього штаму. Обіцяють за місяць повідомити результати.

Що таке Omicron і звідки він взявся

Вірус Covid-19 постійно мутує і виникають нові його штами. У ВООЗ назвали одну з теорій виникнення варіанту B.1.1.529 або Omicon. Його джерелом може бути пацієнт з ослабленим імунітетом, який повністю не вилікувався від попереднього варіанту Covid-19. Вірус тривалий час був в організмі людини й успішно мутував.

Автор: Getty Images
  Комп’ютерне зображення варіанту коронавірусу Omicron, або B.1.1.529
Комп’ютерне зображення варіанту коронавірусу Omicron, або B.1.1.529

"Імовірно, вірус ховався та еволюціонував у тілі однієї людини з пригніченою імунною системою, наприклад, через вірус імунодефіциту. У такому випадку імунна система є доволі сильною, щоб боротися з коронавірусом. Але не щоб повністю знищити. Так вірус залишається в людині багато місяців і безперервно розмножується. З кожною копією себе він зазнає мутації, яка покращує захист від антитіл. Це гра в кішки-мишки, де імунна відповідь переслідує, а вірус працює на покращення", - каже Тревор Бедфорд, вірусолог, професор центру дослідження раку імені Фреда Гатчінсона в Сіетлі в США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Covid-штамом Omicron заразився повністю вакцинований чоловік

Додає, що поява штаму нагадує про небезпеку мутацій у людей з ослабленим імунітетом. Мільйони людей у ПАР, де вперше виявили Omicron, інфіковані ВІЛ і не вживають ліків проти імунодефіциту.

Чим відрізняється від інших штамів коронавірусу

Omicron непокоїть учених, бо сильно відрізняється від початкового, для боротьби з яким розробили нинішні вакцини. У нього довгий список генетичних змін - 50. З них 32 містяться в шипах білка, завдяки якому якого вірус проникає в людину. Він є мішенню для вакцин, пише ВВС.

"Шипи вірусу зв'язуються з рецепторами наших клітин, а потім різко змінюють форму, згортаючись, - ідеться в поясненні видання Medical Xpress. - Це дає змогу вірусу зливати свою мембрану з мембранами клітин людини й проникати всередину. Старі шипи Covid-19 іноді передчасно змінювали форму й розпадалися до того, як вірус устигав зв'язатися з людськими клітинами. Це уповільнювало поширення вірусу. Зміна форми білка пришвидшує поширення вірусу та ускладнює роботу імунної системи, яка має щоразу ідентифікувати нову форму. Те, що шипи в нових штамах менш схильні до передчасного розпаду, робить вірус заразнішим".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Moderna обіцяє нову вакцину проти штаму Omicron

Omicron може бути вшестеро заразнішим, ніж Delta, вважає біолог Ульріх Елінґ.

"Він краще уникає реакції імунної системи, ніж попередні мутації. Кількість його мутацій означає, що це суперштам", - каже професорка Аґнешка Шустер-Цєсельська з кафедри вірусології та імунології університету Марії Кюрі-Склодовської в польському Любліні.

Чи діють вакцини

Зараз у науковців немає даних, які б підтверджували, що вакцини неефективні проти Omicron. Більше інформації фахівці очікують мати в найближчі два-три тижні. Водночас досі всі визнані ВООЗ вакцини були ефективні проти штамів Alpha, Вeta, Gamma й Delta.

Навіть якщо новий штам заразніший, важко хворітимуть передусім невакциновані

"Це не катастрофа. Заяви деяких колег, що "це жахливо", сильно перебільшені, - каже мікробіолог Калум Семпл, який консультує британський уряд. - У будь-якому разі вакцини захистять від важкого перебігу, хоча не гарантують, що людина не захворіє взагалі. Навіть якщо новий штам заразніший, важко хворітимуть передусім невакциновані, як це було досі".

Автор: Bloomberg
  Медик готується ввести дозу вакцини в містечку Еголі, ПАР, 30 листопада
Медик готується ввести дозу вакцини в містечку Еголі, ПАР, 30 листопада

Omicron може спонукати країни швидше запроваджувати обов'язкову третю бустерну дозу вакцини. Версії всіх основних світових вакцин вже тестують на протидію цьому штаму. Якщо буде потреба, вдосконалені препарати потраплять на ринок значно швидше, ніж перші вакцини.

"Є публікації в журналі Nature про вивчення штучних мутацій коронавірусу. Усі можливі включили в ці дослідження, щоб зробити вірус лабораторним способом найгіршим, який може бути. Виявилося, вакцини Pfizer і Moderna ефективні проти цих найскладніших і найнебезпечніших мутацій", - каже професор Петро Куна польському Newsweek. - Закликаю зробити щеплення до Різдва, доки новий штам до вас не дійшов. Вакцини знижують агресивність вірусу до рівня, безпечного для більшості населення".

Автор: Reuters
  Доказова медицина вважає вакцинацію найкращою протидією поширенню нового штаму
Доказова медицина вважає вакцинацію найкращою протидією поширенню нового штаму

"Вакциновані швидко усувають вірус зі своїх дихальних шляхів і приблизно через два-три дні перестають бути небезпечними для інших людей. Щодо цього провели три великих дослідження. Два у Великій Британії та одне в Іспанії. Вони засвідчили, що вакцини знижують передавання коронавірусу", - каже професорка Аґнешка Шустер-Цєсельська.

Які симптоми

Зараження Omicron має такі симптоми, за попередніми даними: сильна втома, прискорене серцебиття, висока температура й ломота в тілі. Утрата нюху й смаку для штаму не характерні.

У ПАР зараз не стикалися з ускладненнями під час хвороби. А втома й ломота частіше бувають у молодих пацієнтів, ніж у літніх.

Деякі дані свідчать, що новий штам підвищує ризик повторного зараження. Ті, хто вже хворів, можуть легше повторно заразитися.

Як реагує Україна

В Україні станом на 2 грудня випадків заражень штамом Omicron не фіксували. МОЗ заявило про намір запровадити обов'язкову самоізоляцію на 14 днів для українців, які провели в країнах із зафіксованим новим штамом понад сім днів. Крім Африки новий штам виявили також у Західної Європи, США, Гонконгу, Ізраїлі.

Автор: Washington Post
  Мапа поширення штаму Omicron по світу
Мапа поширення штаму Omicron по світу

"Українці після повернення з країн, де виявили Omicron, мають пройти самоізоляцію. Поки невідомо, чи спричинятиме штам тяжчий перебіг хвороби. Перші випадки інфікування фіксували в молодих людей, студентів, які зазвичай мають легкий перебіг", - повідомили в МОЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За добу від коронавірусу померло понад 500 осіб

Як і раніше, ефективними профілактичними заходами проти вірусу залишаються захисні маски, відстеження контактів, дотримання дистанції та вакцинація.

Міністерство закордонних справ рекомендує українцям утриматись від поїздок до країн, де виявили штам.

Нові штами коронавірусу з'являються через низький рівень вакцинації, заявив голова ВООЗ Тедрос Адхан Гебреїсус.

Зараз ви читаєте новину «Omicron стрімко поширюється: що треба знати про новий суперштам коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути