Ексклюзиви
понеділок, 26 жовтня 2020 13:50

Немовляті пересадили серце бабуїна

Немовляті пересадили серце бабуїна
В Україні першу операцію з пересадки серця провів Борис Михайлович Тодуров 2 березня 2001 року. Фото: Gustavo Fring from Pexels

У цей день, але 1984 року, в медичному центрі університету міста Лома-Лінда, що в Каліфорнії, лікар Леонард Бейлі провів першу трансплантацію серця бабуїна - дитині.

Стефані Фей Боклер Трафаган народилася 14 жовтня 1984 року із синдромом гіпоплазії лівих відділів серця. На той час подібний діагноз був вироком. Єдине, що могло врятувати життя дівчинки - пересадка серця, але тоді таких не проводили. Бейлі запропонував матері вихід. Пересадити її дитині серце бабуїна.

Операція минула успішно. Попри це, юна пацієнтка прожила 2 тижні, після чого почали відмовляти по черзі всі органи. 15 листопада дівчинка померла від ниркової недостатності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі голови людини виявили новий орган

Випадок із Фей став відомий кожному. Це викликало бурхливі суперечки в США. Лікареві дорікали в задоволенні власної цікавості коштом життя дитини, багато говорили про недостатню інформованість батьків. Уже після смерті дівчинки її мама, Тереза ​​Трафаган, попросила Бейлі не залишати свої дослідження, для того, щоб врятувати більше життів. Через рік чоловік провів першу трансплантацію серця від немовляти - немовляті. Дитина прожила понад 20 років.

В Україні першу операцію з пересадки серця провів Борис Михайлович Тодуров 2 березня 2001 року. Пацієнт помер через 11 днів – від ниркової та печінкової недостатності.

Чотири органи одночасно пере­садили 6 серпня у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги. Взяли їх у 38-річного чоловіка, який помер від розриву судин мозку.

Зараз ви читаєте новину «Немовляті пересадили серце бабуїна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути