Ексклюзиви
неділя, 30 травня 2021 08:15

"Не хочу вмерти" - як у Києві вперше масово кололи Coronavac
17

Вчора, 29 травня, у Києві розпочали щеплення проти коронавірусу громадян, що записалися в чергу через портал чи додаток "Дія". Вакцинація проходитиме щовихідних у Міжнародному виставковому центрі з 10:00 до 18:00. Колють китайський препарат Coronavac.

В суботу вранці біля четвертого павільйону стоїть черга із 30 людей. Попри холодну погоду та дощ, кияни поспішають зайняти місце на безкоштовну вакцинацію. Із собою принесли паспорти, ідентифікаційні коди та декларації із сімейними лікарями.

- Стоїмо близько півгодини. Давно чекали цього моменту. Хочеться убезпечити себе, - каже 35-річний киянин Артем. Прийшов із дружиною та братом, усі втрьох у білих респіраторах. - Дивує, що більшість людей не хочуть цього робити. Такими темпами в Україні не скоро відмінять масковий режим.

- Ми з чоловіком ще о пів на дев'яту прийшли. Учора зателефонував дільничний та сказав, що будуть робити щеплення, - розповідає 65-річна Світлана. - Не хотіли довго чекати. Боїмося захворіти, бо вік уже не молодий, ризиків багато - треба берегтися.

Людей приходить все більше. Соціальної дистанції не дотримуються. До павільйону заходять бригади швидкої. Усього 16.

- Працює 16 секцій із 20. Тобто по 16 людей пускатимемо, - інтерни у білих халатах координують пацієнтів, перевіряють документи та міряють температуру при вході у павільйон. - Роблять щеплення на третьому поверсі. Киян записували на конкретний час, але через неорганізованість утворилася жива черга.

На вході у залу проводять попередню реєстрацію. Людей ділять між бригадами. Лікарі працюють у захисних костюмах та масках.

Кожен блок планує провести мінімум 100 щеплень

- У кожній секції кияни проходять три етапи - перевірка документів, консультація лікаря, та підпис згоди на вакцинацію та щеплення, - пояснює схвильована 43-річна медсестра Марія Головчук. Жінка робить укол першій відвідувачці. - Вакцину зберігаємо у спеціальних сумках-холодильниках. Кожен блок планує провести мінімум 100 щеплень, але не знаємо, скільки людей прийде, готові до всього.

У холі стає шумно, різко тхне медикаментами. Медсестра змінює одноразові рукавиці, дезінфікує ділянку шкіри пацієнтки, дістає стерильний шприц та ампулу з препаратом. Укол робить за секунду й просить літню жінку не хвилюватися.

Автор: Лілія Мицко
  Кожен пацієнт перед уколом консультується з лікарем.
Кожен пацієнт перед уколом консультується з лікарем.

У залі працює бригада екстреної медичної допомоги для того, щоб швидко зреагувати на раптові побічні ефекти.

- Обдзвонили 8000 людей, щоб записати на щеплення. Погодилися прийти 560, - наголошує директорка департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Ґінзбург. - Тому будемо приймати тих, хто не записувався, але має "Дію". Тут на місці пропонуємо зареєструвати електронну декларацію. У вихідні працюємо, бо й так робимо велику кількість щеплень.

- Чоловік отримав у Вишневому першу дозу. Можна йому друге щеплення зараз зробити?, - питає у Ґінзбург знервована жінка у чорному плащі.

- Де першу отримав, там і другу матиме. Його має лікар записати. - відповідає директорка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще у двох містах вакцинуватимуть людей зі списку "Дії"

Біля секцій збираються черги, адже приходять без декларації. Тимчасову можна зробити тут. Павільйоном ходять координатори та пояснюють, що робити та куди йди кожному.

Біля входу в четвертий павільйон Міжнародного виставкового центру стоять карети швидкої допомоги та муніципальної охорони.
Фото: Лілія Мицко
До початку вакцинації біля входу кияни стали в чергу.
Вакцинацію проводять безкоштовно у четвертому павільйоні, вхід 4А.
Щеплення розпочали робити о 10:00.
У холі інтерни перевіряють документи і міряють температуру.

- Було швидко й не боляче зовсім, - розповідає 31-річна Олена Царьова у кольоровій захисній масці. Жінка щойно отримала першу дозу вакцини. - Я давно зареєструвалася. Постійно цікавилася у лікаря, коли вже можна буде. Не хочу померти. Навіть одна вакцина - це добре. Краще контрольовані побічні ефекти, ніж неконтрольована хвороба. Я втратила близьку мені людину через ковід. Досі не можу оговтатися від втрати. Щоб уберегти інших, хочу мати антитіла. Ми довго будемо боротися з цим хаосом, якщо не робитимемо щеплення.

Восьма бригада, станом на 11:15, вакцинувала вже десятеро людей.

Автор: Лілія Мицко
  На щеплення прийшли переважно люди старше 40 років.
На щеплення прийшли переважно люди старше 40 років.

- Одразу призначаємо повторне щеплення за чотири тижні, - каже 51-річна медсестра Валентина Івченко з нафарбованими карими очима. - Уже на 29 червня їх записуємо. Приходять і не бояться. Я ще не робила щеплення, бо вже перехворіла.

- Я роблю тут свій свідомий вибір бути здоровою, - відверто відповідає 40-річна Віта. На вакцинацію прийшла у яскраво-жовтому вбранні. - Якби це було так страшно і небезпечно, то невже у Європі робили б щеплення. Українці просто не люблять нового, роблять із мухи слона. Роздули тему, що тепер усі трусяться. Я навіть без запису прийшла разом із чоловіком та донькою.

Людей меншає, але центр продовжує працювати. Лікарі запрошують у свої секції пацієнтів.

29 травня пілотні центри масової вакцинації проти коронавірусу відкрили у Львові та Одесі.

Загальна кількість щеплених першою дозою вакцини проти Covid-19 перевищила 1 млн. За останню добу в Україні було щеплено проти коронавірусу 16 815 осіб.

Зараз ви читаєте новину «"Не хочу вмерти" - як у Києві вперше масово кололи Coronavac». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути