понеділок, 30 вересня 2019 23:53

Назвали вид спорту, який лікує біль в коліні

Назвали вид спорту, який лікує біль в коліні
Фото: mk.ru

Артроз частіше буває у жінок через клімакс. Від нього починається гормональна перебудова організму.Також хворобу провокують травми, інфекції, стреси, надмірні фізичні навантаження. Викликають зміни в хрящовій тканині суглобів, і хрящ руйнується.

Про це розповідає столичний ортопед Віктор Остапчук.

"Щоб припинити розвиток артрозу, потрібно берегти суглоби від травм і перевантажень. Лікувальна гімнастика зупиняє хворобу і стимулює ріст потоншеного хряща. Вправи покращують кровопостачання навколишніх м'язів і тканин", - радить лікар.

Симптоми хвороби:

1. Починають сковуватися та боліти дрібні суглоби, наприклад пальці, і великі — колінні, тазостегнові, гомілковостопні.

2. Біль при артрозі посилюється ввечері та минає до ранку. Але може виникнути різкий спазм при навантаженні.

3. У суглобі з'являється хрускіт при русі, виникає набряк у коліні. З роками і при необережному рухові поверхня хрящів розтріскується.

4. Суглоби починають стикатися один з одним, стають нерівними й шорсткими. Між ними збільшується тертя й виникає тріск. Але нога не болить, бо хрящі не мають нервових закінчень.

5. Суглоб оголюється і виникає запалення навколишніх сухожиль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, яким фруктом найкраще вбивати глистів

Корисно приймати ванни з екстрактами протизапальних рослин — ромашки, шавлії, сосни. Після них у суглоби втерти ефірну олію ялиці.

Можна замотувати коліно еластичним бинтом для зменшення навантаження на суглоб. Помастити його протизапальною маззю тричі й приймати ліки для розслаблення м'язів.

Для суглобів важливо рухатися, а не сидіти вдома, щоб їх поберегти. Потрібно регулярно робити зарядку, бігати, їздити на велосипеді, плавати.

Це підтримуватиме тонус м'язів і розвантажить суглоби. Через незвичку з початком пробіжок вони можуть боліти.

З часом це пройде, особливо якщо бігти по траві, а не по асфальту чи бетону. Ці покриття треба щотижня змінювати, бо м'язи звикають до одних умов і не можуть пристосуватися до інших.

Хворим варто обмежувати наваристі бульйони й жирне м'ясо. Краще замінити курятиною, індичатиною, кролятиною або нежирною яловичиною. Страви готувати варені, запечені, на пару. Від жирних продуктів надмірно утворюється й погано виводиться сечова кислота. Вона відкладається в суглобах. Тому не можна їсти холодець, паштети, консерви й ковбаси.

Зараз ви читаєте новину «Назвали вид спорту, який лікує біль в коліні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути