
Люди плутаються між "хорошим" та "поганим" холестерином. Один полегшує життя, інший - його псує. Про різницю між ними розповідає Роман Андрійчук, столичний кардіолог.
Без холестерину огранізм не проживе. Він є у м'язах, серці, печінці та мозку. Надлишок холестерину призводить до утворення жовчних каменів, засмічення судин, порушень обміну речовин.
"Високий рівень холестерину в крові. Останній почастішав не тільки в літніх, а й у молодих. Через неконтрольоване харчування судини обростають холестерином. Змолоду треба знижувати "поганий" холестерин, а підвищувати "хороший", — говорить кардіолог.
"Поганий" холестерин осідає на стінках судин. Звужує просвіт і перешкоджає потоку крові. Це підвищує ризики виникнення атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту.
"Хороший" холестерин допомагає організму працювати злагоджено. Очищає стінки судин від "поганого" холестерину і переміщує його в печінку для переробки.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жіноче меню: назвали 7 обов'язкових продуктів
Для зменшення "поганого" холестерину слід:
1. Менше вживати продуктів із насиченими жирами — сала, масла, незбираного молока, ковбаси, сосисок, вершків, жовтків, печінки і нирок.
2. М'ясо частіше замінювати соєю. За вмістом білка 1 кг сої прирівнюють до 2 кг м'яса.
3. Їсти яблука, морську капусту, моркву, помідори, часник, овес, горох, гречку, горіхи й жирну рибу.
4. Готувати на оливковій і кукурудзяній олії.
5. Пити по склянці томатного та апельсинового соку, які є "холестериновою протиотрутою".
Натуральне вино не тільки приносить задоволення, але має багато інших корисних властивостей. Помірне вживання поліпшить фізичне самопочуття.
А червоне вино може сприяти нормалізації рівня гемоглобіну в крові, а також зниження рівня холестерину.
Коментарі