Ексклюзиви
пʼятниця, 21 червня 2019 13:24

Назвали ранні симптоми небезпечної хвороби, яка вражає молодь

Назвали ранні симптоми небезпечної хвороби, яка вражає молодь
Оніміння й поколювання в ногах є одними з перших симптомів розсіяного склерозу. Жінки їх часто списують на втому через носіння незручного взуття. ФОТО: womansday.com

Розсіяний склероз є хронічним захворюванням, за якого імунна система починає атакувати клітини головного й спинного мозку. Це призводить до порушення зору, рівноваги, координації рухів й інших функцій тіла.

Виникає розсіяний склероз переважно у віці 20-50 років. Частіше у жінок. Пише видання Woman's Day.

Основними проявами розсіяного склерозу є:

1. Постійна втома. У 80% хворих на розсіяний склероз це було першим симптомом.

2. Оніміння й поколювання в кінцівках, обличчі чи тулубі. Може відчуватися як уколи голкою або печіння. В одних неприємні відчуття виникають тільки в одній кінцівці або на одній стороні обличчя, в інших — з обох сторін.

3. Ригідність м'язів, судоми. Люди з розсіяним склерозом відчувають скутість і мимовільні скорочення м'язів у кінцівках, особливо в ногах. Також скаржаться на біль у попереку, труднощі з випрямленням колін.

4. Розмитість і поступова втрата зору, двоїння в очах. Виникають на фоні запалення й пошкодження зорового нерва, характерних при розсіяному склерозі.

5. Запаморочення й порушення рівноваги.

6. Проблеми із сечовим міхуром і кишечником. Зокрема, частішими стають позиви до сечовипускання, турбують запори.

7. Погіршення пам'яті. Одних турбують проблеми із запам'ятовуванням нової інформації. Інші не можуть згадати потрібне слово під час розмови. Також хворим стає важко зосередитися на чомусь конкретному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через укус кліща жінку осліпило й паралізувало

Розсіяний склероз є однією з найпоширеніших причин інвалідності серед молоді. Що саме провокує появу цієї хвороби, невідомо. Припускають, що існує генетична схильність до її розвитку. Також є версія про вплив зовнішніх чинників. Зокрема, йдеться про географічне розташування, нестачу вітаміну D та сонячного світла, куріння, ожиріння, вірусні інфекції, сильний або хронічний стрес, травми, які вражають нервову систему, гіперглікемію тощо.

Зараз ви читаєте новину «Назвали ранні симптоми небезпечної хвороби, яка вражає молодь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути