Тромби представляють собою згустки крові. Формуються вони в кровоносних судинах. Поступово збільшуються. Досягаючи певних розмірів, починають перешкоджати вільному току крові. У таких випадках спричинюють інфаркти, інсульти, ішемію кишечника й інші небезпечні стани. З часом можуть відірватися від судинної стінки й потрапити в легені або серце. Наслідком цього часто виявляється смерть.
Які продукти допоможуть попередити появу в судинах тромбів, розповів Hhdresearch.
1. Вода. Зневоднення призводить до загущення крові і, як наслідок, до формування в ній тромбів. Щоб не допустити цього слід протягом дня випивати від 1,3 до 1,8 літрів води. Перевірити, чи достатньо організмові рідини, можна за кольором сечі. Якщо немає проблем з нирками й сечівником, вона має бути світло-жовтою. Насичений колір сечі свідчить про нестачу води.
2. Ківі. Вживання 2-3-х таких плодів на день допомагає зменшити активність тромбоцитів — клітин крові, з яких формуються згустки. Це дозволяє значно знизити ризик появи тромбів. На додачу споживання ківі сприяє зниженню рівня холестерину. Аналогічними властивостями володіють апельсини, полуниця, чорниця, журавлина, родзинки й чорнослив.
3. Прянощі. Часник, чебрець, карі, куркума, каєнський перець, паприка, м'ята, імбир — усі вони здатні розріджувати кров й тим самим знижувати ризик утворення в ній тромбів.
4. Оливкова олія. Для здоров'я серцево-судинної системи є кориснішою за інші види рослинного жиру. В основному завдяки наявності в ній фенолів — речовин, здатних перешкоджати формуванню тромбів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прихована загроза: після прийому "безпечної" таблетки жінку паралізувало
5. Горіхи й цільнозернові крупи. Вони є відмінним джерелом вітаміну Е, який перешкоджає загущенню крові й утворенню в ній згустків. Особливо рекомендуються до споживання волоські й лісові горіхи, мигдаль, цільнозернова вівсянка, пшениця.
6. Риба й насіння. У них містяться омега-3 жирні кислоти. Ці речовини покращують кровотік і запобігають потовщенню судинних стінок. Багатими на омега-3 жирні кислоти є оселедець, скумбрія, лосось, анчоуси, сардини, соняшникове насіння й насіння льону.
7. Виноградний сік і вино, особливо червоне. Вони містять велику кількість флавоноїдів — речовин, які контролюють активність тромбоцитів.
У більшості людей в організмі щодня утворюються згустки крові, проте завдяки злагодженій роботі кровоносної системи вони розсмоктуються й не викликають жодних проблем. Становлять небезпеку у разі застою крові.
Коментарі