Ексклюзиви
пʼятниця, 15 березня 2019 17:31

Прихована загроза: після прийому "безпечної" таблетки жінку паралізувало

Автор: dailymail.co.uk
  На лікарняне ліжко Ізі привели оральні контрацептиви.
На лікарняне ліжко Ізі привели оральні контрацептиви.

У свої 28 років британка Ізі Фокс із графства Чешир пережила інсульт: у жінки відірвався тромб і заблокував собою одну з артерій, які постачають кров у мозок. Як наслідок, Ізі паралізувало руку й обличчя.

Лікарі дійшли висновку, що виною всьому став прийом оральних контрацептивів. Пише відоме британське видання Dailymail.

"Мені зробили аналізи крові, перевірили серце — нічого не показало причини інсульту. Ні в кого з родини його не було. Із тиском проблем не мала. Єдине, що змінилося незадовго до цього — прийом таблеток", — каже Ізі.

Комбіновані оральні контрацептиви підвищують ризик появи тромбів. Усе через дію гормону естрогену: надмірна кількість цієї речовини в організмі призводить до активного формування в крові згустків. Особливо обережними з прийомом подібних препаратів слід бути жінкам , які мають схильність до тромбозу. Саме тому перед застосуванням контрацептивів важливо проконсультуватися з лікарем і здати необхідні аналізи. Як стверджують медики, за відсутності протипоказань до цих препаратів ризик побічних дій є мінімальним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День боротьби з інсультом: як вчасно розгледіти і допомогти людині

Інсульт у Ізі розвинувся через 3 місяці після початку прийому таблеток. Сталося все раптово.

"У мене був абсолютно нормальний день. Ми повернулися додому з кафе. Я сіла. Наступне, що зрозуміла — не можу говорити. Намагалася щось сказати, але почала заїкатися", — пригадує жінка.

Замість чітких слів з рота вилітали нечленороздільні звуки, обличчя осунулося, праве плече опустилося й рука настільки ослабла, що, навіть доклавши зусилля, В не могла її підняти. Рідні Ізі викликали швидку допомогу.

"Парамедики провели кілька тестів. Потім запитали: чи можеш ти посміхнутися? Я не змогла. Чи можеш підняти руку в повітря? Це мені вдалося, але одну руку так і не отрималося підняти на рівні з іншою. Я не змогла стиснути її в кулак. Пульс мій надто прискорився. Згодом руку повністю паралізувало", — згадує Ізі.

З підозрою на інсульт жінку екстрено госпіталізували. У лікарні діагноз підтвердили. Завдяки вчасно наданій медичній допомозі, майже з усіма наслідками хвороби Ізі вдалося впоратися. Нині лишилося тільки незначне оніміння обличчя.

Інсультом є гостре порушення мозкового кровообігу, спричинене закупоренням однієї з мозкових артерій тромбом або її розривом. Супроводжується пошкодженням головного мозку і, як наслідок, погіршенням або втратою ним окремих функцій.

Зараз ви читаєте новину «Прихована загроза: після прийому "безпечної" таблетки жінку паралізувало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути