середа, 31 січня 2018 05:28

Назвали найбільшу шкоду від електронної сигарети

Назвали найбільшу шкоду від електронної сигарети
Електронні сигарети можуть викликати рак. Фото fiski.net

Електронна сигарета викликає мутації ДНК, які призводять до виникнення раку, пошкодження ДНК і мутації в клітинах легень, серця і сечового міхура.

"Незважаючи на порівняно довгу історію виробництва, побічні ефекти електронних сигарет залишаються неясними. За рахунок відсутності в рідині для них смол і важких металів виробники позиціонують подібні пристрої як менш шкідливу альтернативу звичайним сигаретам. Електронні сигарети дозволяють вдихати нікотин у вигляді аерозолю, не спалюючи тютюнові листки і не створюючи маси шкідливих побічних продуктів. Але аерозолі здатні пошкоджувати ДНК", - йдеться у висновках роботи Мун-Тан Сон з кафедри екологічної медицини Нью-Йоркського університету, повідомляє журнал PNAS.

Вчені піддавали лабораторних мишей впливу аерозолів із електронних сигарет протягом 12 тижнів, що з урахуванням тривалості їх життя можна вважати еквівалентом десятирічного стажу куріння у людини. В результаті у таких тварин спостерігалися ознаки мутацій, пошкоджень ДНК в тканинах серця, легенів і сечового міхура. У порівнянні з мишами, які не контактували із аерозолями, клітини їх легень виробляли і менше білків, необхідних для репарації ДНК і її відновлення при випадкових мутаціях.

Ту ж картину дали паралельні експерименти, поставлені з вирощеними в лабораторії клітинами легенів і сечового міхура людини після обробки їх нікотином і кетоном, канцерогенну дія якого давно доведено. В результаті підвищується інтенсивність пошкодження ДНК, зростає небезпека злоякісного переродження клітин. І хоча ця небезпека менша, ніж під час куріння звичайних сигарет, вона все ж набагато більша, ніж у некурящих.

Вчені дійшли до висновків, що паління електронних сигарет знижує кількість канцерогенів в порівнянні із димом тютюну, але можуть мати більший ризик виникнення раку легенів і сечового міхура, серцевих захворювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сигарети в будь-якій кількості серйозно шкодять організму.

Копчене м'ясо, паління і азбест стали відомими ймовірними збудниками раку. Але вчені із США додали до списку небезпечних і досить несподівані продукти харчування. Попкорн і лосось теж можуть викликати рак.

Зараз ви читаєте новину «Назвали найбільшу шкоду від електронної сигарети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути