Ексклюзиви
вівторок, 08 жовтня 2019 10:25

Наші предки людей без почуття гумору до розмноження не допускали - Едуард Драч

Автор: Сергій Старостенко
  Едуард Драч
Едуард Драч

У нинішній час багато інформації проходить через оперативну пам'ять мозку, - говорить кобзар і лікар-невролог Едуард Драч. "Раніше все було на "жорсткому диску": увесь календарний цикл і всі обряди й прикмети. Тому що це життєво важливо було знати. Зараз нам цього всього не треба. Тому все через оперативку проходить. Все перемістилося в оперативку. Сучасній людині треба плекати свою оперативну пам'ять. Її підтримує хороший кровообіг головного мозку. Тому спорт і раціональна фізкультура дуже потрібні", - розповів він в інтерв'ю Gazeta.ua.

Кривий Ріг, де ви народилися, – батьківщина також нинішнього президента.

Але й батьківщина Павла Глазового і тріо Мареничів. Я пам'ятаю, у 1970-ті роки на вулицях у спальних районах Кривого Рогу постійно хтось співав пісні Мареничів. Люди раніше взагалі співали більше. Зараз люди майже не співають. А тоді у вихідні взагалі можна було почути таку автентику, за якою зараз ганяються фольклористи. Багато ж людей було з сіл.

Чому зараз стали співати менше?

Раніше люди були ближчі до традиційної культури. Була своя культура співу. По-перше, сім'я повинна збиратися за столом. Для багатьох нинішніх сімей при нинішній зайнятості це складно. А колись усі закінчували роботу в полі, ішли з роботи, співали, приходили додому, співали. Були пісні вуличні, застільні, для роботи, обрядові. Кожна бабуся знала від 2 до 5 тисяч пісень. Кожен обряд міг тривати годину-дві-три. Це більше, ніж опера. Кожна бабуся мала свої арії. У мене бабуся була виводчиця – співала дуже високим голосом.

Після війни мама моя ніколи не хотіла їхати на 9 травня в село. Каже: знову там поминки будуть. Збиралися солдатки і співали. У них починалося від "Била мене мати березовим прутом" аж до дійсно поминальних плачів. Туди не потикався навіть голова колгоспу, тому що це витримать ніхто не міг. Жінки дуже тужили.

Це була ціла культура сільська. Зараз просто інший час. Інформаційний потік іде іншим чином – через інтернет і телебачення. А об'єм людського мозку не збільшується. Зараз багато інформації проходить через оперативну пам'ять мозку, якщо до комп'ютера прирівняти. А раніше все було на "жорсткому диску": увесь календарний цикл і всі обряди й прикмети. Тому що це життєво важливо було знати. Тепер нам цього всього не треба. Тому все через оперативку проходить.

Однак деякі народні традиції, напевно, з пам'яті новою інформацією все ж не стерти.

Я брав участь в одному з перших вертепів у 1989 році з любительськими фольклорними гуртами в Києві. Зустрічалися на Майдані і на невеличкій сцені грали вертеп: показували дійство і вплітали в нього політику. Коли царю Іроду казали: "Нащо ти немовлят повбивав?", він відповідав: "Я не виноват. Мне с Москвы позвонили". Вертеп завжди структуру мав традиційну, але саме наповнення мало осучаснюватися.

Наші предки людей без почуття гумору до розмноження не допускали. Треба було розуміти гумор, продукувати гумор і вміти поводитися в ситуаціях, коли з тебе сміються

Так само, як і обряд Калити. Його психоневрологічна суть така: наші предки людей без почуття гумору до розмноження не допускали. Треба було розуміти гумор, продукувати гумор і вміти поводитися в ситуаціях, коли з тебе сміються. Це перевірка витримки і адекватності: якщо ти образився – получай квачем. Генетична експертиза, якщо хочете.

Для дівчат завдання – набрати в рота води, на якій потім випекти коржики, і не розсміятися, поки донесе ту воду до столу. Розсміявся – одразу мастять сажею лице. Три рази помазали – на другий рік. Це була ініціація. Тих, хто пройшов цей обряд, приймали до парубоцтва і дівоцтва. Хлопцям дозволялося носити штани, а дівчатам спідниці. До цього ходили в льолях.

Пам'ятаю, до нашого Кобзарському цеху примкнув чорношкірий Анрі з Бурунді, з Африки. Коли тільки зайшов, всі: А чим його мазать? – "Маж його крейдою!". З гумором в нього все було чудово. Коли пройшов обряд Калити, наші хтопці назвали його Андрій Бурундай.

Автор: Сергій Старостенко
  Коли знижується кровообіг мозку, звужується і світогляд - каже лікар і кобзар Едуард Драч
Коли знижується кровообіг мозку, звужується і світогляд - каже лікар і кобзар Едуард Драч

Що записано на вашому жорсткому диску пам'яті?

Атлас анатомії, книжки по фізіології і фармакології.

Зараз усе, навіть виробництво і військова справа, переходять у комп'ютерну площину. Діти пересідають зі стрілялок керувати дронами чи програмувати станки на виробництві.

Під час відпочинку одна зона мозку має працювати замість іншої. Інакше залишкова енергія і збудження може ще залишатися годину-дві

Все перемістилося в оперативку. Сучасній людині треба плекати свою оперативну пам'ять. Її підтримує хороший кровообіг головного мозку. Тому спорт і раціональна фізкультура дуже потрібні. Необхідно ходити кілька кілометрів на день пішки. Якщо хочете дати мозку більше кисню і поживних речовин, ідіть в тренажерний зал або басейн. Ноги достатньо м'яко піднімають мозковий кровообіг. Тому, якщо у людина вегето-судинна дистонія, нормально починати лікування з ніг. Коли знижується мізків кровообіг – знижується і світогляд. Людина вже не така активна. Причому це відбувається поступово.

Це наслідок сидячого способу життя?

Так. Насправді м'язи не тільки тримають і рухають нас. Вони ще, як помпик, качають поживні речовини до кісток і внутрішніх органів, до нервової системи. У спортсменів робочий тиск завжди низький – 90 на 60. Серцю спортсмена немає ніякої потреби розвивати тиск навіть 120 на 80, тому що качати кров допомагають м'язи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уляна Супрун порекомендувала напої, які допоможуть розслабитися після виборів

Для активності мозку потрібно ще й достатньо пити води: 30 мілілітрів на кілограм ваги щодня. Тим, хто мало рухається, треба менше, бо нирки не справляться. Пити треба в першій половині дня – тоді нирки працюють краще.

Як любите відпочивати?

Рідко, але в основному з гітарою чи кобзою в руках. Я повинен щодня пограти трошки й поспівати. Кращий відпочинок – переміна занять. З фізіології: сила в одній руці відновлюється швидше, якщо під час її відпочинку працює друга. Під час відпочинку одна зона мозку має працювати замість іншої. Інакше залишкова енергія і збудження може ще залишатися годину-дві. А якщо йде переключення, вона швидко вгамується. Тому активний відпочинок кращий.

Біг сприяє покращенню загального тонусу, підвищує самооцінку, знижує ризик інсультів, покращує травлення і роботу серця, а ще – зміцнює імунітет.

Експерти радять бігати перед сніданком.

"Коли ми бігаємо, то стимулюємо обмін речовин і забезпечуємо процес живлення клітин киснем. Це хороша профілактика серцево-судинних захворювань", – говорить експерт із легкої атлетики Ігор Бронніков.

Якщо бігати перед сніданком, то мають бути низькоінтенсивні забіги тривалістю не більше ніж 15 хвилин. Якщо людина бігає ввечері, то це корисно для дихальної системи і судин головного мозку.

Бігати варто не пізніше ніж за 1,5-2 години до сну. Якщо ви лише починаєте цю справу, то треба бігати по 15-20 хвилин повільним темпом.
Бігати краще там, де менше машин. Вихлопні гази автівок та інші речовини забивають наш організм токсинами, важкими металами.

Зараз ви читаєте новину «Наші предки людей без почуття гумору до розмноження не допускали - Едуард Драч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути