субота, 08 травня 2021 09:35

Медики назвали звички, які призводять до втрати зору

  Під час локдауну в українців дуже погіршився зір
Під час локдауну в українців дуже погіршився зір

Навіть найневинніші, на перший погляд, звички, такі як читання лежачи або перегляд відео в транспорті, можуть сильно нашкодити здоров'ю очей. Медики назвали п'ять звичок, які можуть призвести до незворотних наслідків, передає FaceNews.ua.

Читання і перегляд відео в транспорті

Найчастіше люди використовують час в транспорті, щоб почитати книгу або подивитися відео на гаджеті. Однак така звичка може коштувати нам зору, бо в рухомому транспорті неможливо зафіксувати екран гаджета на строго певній відстані від очей. Крім того, систематичні руху вгору-вниз створюють сильне фізичне навантаження на шию і напружують очні м'язи.

Часте використання очних крапель

Очні краплі не такі нешкідливі, як багато хто вважає. Будь-які краплі повинен виписувати лікар разом з дозуванням і тривалістю лікування. Краплі, які зменшують почервоніння очей, викликають звикання і, якщо перестати їх застосовувати - почервоніння стане жахливим. Також краплі можуть підвищувати внутрішньоочний тиск, а це загрожує погіршенням зору і навіть розвитком сліпоти.

Відмова від сонцезахисних окулярів

Під впливом постійних сонячних променів зір людини погіршується. Без захисту довго дивитися на сонце не варто - можна отримати навіть опік сітківки. У цій групі ризику найчастіше виявляються мандрівники, альпіністи, любителі зимового відпочинку в горах або відпочинку в пустелях. Варто пам'ятати, що сонячні окуляри - не просто модний аксесуар, а захист для очей.

Читання при тьмяному світлі

Читання, робота за комп'ютером і навіть перегляд стрічки в телефоні повинні проходити при рівномірному, досить яскравому і комфортному світі. Відчуття, що контраст між екраном і темрявою в кімнаті робить зображення більш чітким і яскравим - оманливе. Насправді це призводить до ефекту засліплення, перенапруження і втоми очей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які ознаки вказують на те, що дитина стала ґаджетоманом

Читання або перегляд відео лежачи, особливо - на спині

В такому випадку ефект напруги на очі виходить майже такий же, як при читанні в транспорті. Очі змушені пристосовуватися до відстані, яка постійно змінюється, і фокусуватися на зображенні або тексті. Відстань буде постійно змінюватися, хоча і непомітно. Від такої звички розвивається втома, порушується робота й адаптивна здатність циліарних м'язів, а слідом за цим - короткозорість.

Під час локдауну в українців дуже погіршився зір. В одних через частий перегляд фільмів, а в інших через роботу за комп'ютером. Тривале напруження призводить до тромбозу судин сітківки й утрати зору.

Для запобігання хворобі потрібно менше нервуватися і вчасно давати очам відпочинок. Це поліпшить кровообіг.

Спочатку швидко поморгати 20-30 разів.

Намалювати на віконному склі точку й кілька разів переводити погляд із неї на дерево або будинок удалечині.

Міцно зажмурити очі на кілька секунд, а потім широко розплющити. Повторити п'ять - сім разів.

"Стріляти" очима вгору-вниз, збільшуючи амплітуду.

"Малювати" очима ромби, квадрати й цифри від одного до дев'яти.

Зараз ви читаєте новину «Медики назвали звички, які призводять до втрати зору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути