середа, 21 жовтня 2020 12:57

Медичний канабіс: переваги і недоліки легалізації

Автор: ukrinform.ua
  Уругвай і Канада повністю легалізували канабіс. Ще 30 країн узаконили його часткове використання, 14 - тільки у медичних цілях.
Уругвай і Канада повністю легалізували канабіс. Ще 30 країн узаконили його часткове використання, 14 - тільки у медичних цілях.

Президент Володимир Зеленський запропонував у загальнонаціональному опитуванні 25 жовтня 2020 року запитати українців "Чи підтримують легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих?". Дискусії на цю тему в Україні точаться щонайменше півтора року. У травні 2019-го зареєстрували петицію про легалізацію медичного канабісу. За 41 день її підписали 25 тис. громадян, але законопроєкт не ухвалили.

ЩО ТАКЕ МЕДИЧНИЙ КАНАБІС?

Медична марихуана або медичний канабіс - це коноплі, які містять канабіноїди, здатні впливати на нервову систему людини. Найбільш вивченими канабіноїдами є тетрагідроканабінол (ТГК) та канабідіол (КБД).
Їхня дія відрізняється: ТГК має виражені психотропні ефекти і збуджує нервову систему. КБД майже не має психотропної дії, знеболює, розслабляє і гальмує. Саме він переважає у медичному канабісі.
"Люди часто плутають поняття рекреаційного та медичного канабісу. Рекреаційний, який вживають задля отримання задоволення, містить значну кількість тетрагідроканабінолу. Той має виражені психотропні ефекти й збуджує нервову систему, це активна речовина "трави" чорного ринку. Він є головним психоактивним компонентом канабісу, і саме він викликає звикання та інтоксикацію. Його вміст у лікарських засобах чітко регламентують та контролюють", - розповіла Уляна Супрун, ексміністерка охорони здоров'я.
В Україні канабіс, смола, екстракти і настойки з цієї рослини входять у список "Особливо небезпечні наркотичні засоби, обіг яких заборонено". Дозволені лише технічні коноплі, де вміст тетрагідроканабінолу є до 0,08%. Їх використовують у легкій і харчовій промисловості, будівництві, косметології.

ПРИ ЯКИХ ХВОРОБАХ ДОПОМАГАЄ?

- Хвороба Альцгеймера. Регулярне помірне споживання канабісу сприяє сповільненню розвитку недуги.
- Рак. Можна застосовувати для надання паліативної допомоги онкохворим.
- Нудота і блювання внаслідок хіміотерапії.
- Синдром подразненого кишківника, в тому числі хвороба Крона та виразковий коліт.
- Епілепсія в дорослих і дітей. Медичний канабіс знижує частоту і тривалість епілептичних нападів.
- Розсіяний склероз.
- Хронічний біль.
У США медичний канабіс призначають при посттравматичному синдромі і глаукомі. Низка досліджень показали ефективність канабісу в разі тривожності, порушенні сну. Також застосовують для покращення апетиту в ВІЛ-інфікованих людей та при лікуванні депресії.
За підрахунками, в Україні близько 2 млн пацієнтів потребують ліків на основі медичного канабісу.

Автор: epravda.com.ua
  49% опитаних українців проти легалізації канабісу для застосування у медичних цілях
49% опитаних українців проти легалізації канабісу для застосування у медичних цілях

ЯКІ КРАЇНИ ЛЕГАЛІЗУВАЛИ КАНАБІС?

2013 року Уругвай став першою країною у світі, яка повністю узаконила обіг коноплі. За 5 років це зробила Канада. Там особисте володіння обмежується 30 г і дозволено вирощувати у власному помешканні не більше 4 кущів конопель для особистого вжитку. Ще 30 країн легалізували часткове використання канабісу і 14 – лише у медичних цілях.

У Нідерландах коноплі входять у категорію легких наркотиків. У країні багато кофішопів - закладів, у яких дозволений продаж коноплі. Одночасно вони можуть зберігати не більше 500 г канабісу й продавати не більше 5 г в одні руки. Приватна особа може володіти не більше за 30 г марихуани. Вирощування й оптова торгівля канабісом у Нідерландах заборонені.
У низці штатів США легалізовано приватне вживання марихуани, в інших - канабіс можна придбати лише за рецептом з медичною метою. Дослідження показують, що після легалізації медичного канабісу число рецептів на опіоїдні препарати в країні знизилося на 2,2 млн на рік. У штатах, де медичний канабіс дозволений, число щорічних передозувань опіоїдними препаратами зі смертельними наслідками на 24,8% нижче, ніж у штатах, де такий канабіс заборонений.
У Німеччині канабіс дозволено продавати лише в аптеках і тільки за рецептом. У Великій Британії марихуана має статус "наркотик класу "С", поліція має право заарештувати за куріння конопель у присутності дітей. У Польщі 2017 року підписали закон, згідно з яким марихуану можна придбати в аптеках у лікувальних цілях за рецептом лікаря.

Канабіс може відмінити цілий ряд препаратів, які на сьогодні використовують при серйозних захворюваннях

ПЕРЕВАГИ УЗАКОНЕННЯ
Легалізація дозволить контролювати якість канабісу і обсяги його вживання серед людей, які застосовують його у медичних цілях. Адже зараз значна частина пацієнтів купують канабіс на чорному ринку для полегшення свого стану. Також це допоможе встановити чіткі правила обігу відповідних препаратів та нівелювати незаконний продаж медичної коноплі.
"Канабіс може відмінити цілий ряд препаратів, які на сьогодні використовують при серйозних захворюваннях. У країнах, де він дозволений сильно падає використання хімічних знеболювальних. Препарати на основі канабісу значно б здешевили лікування онкології. Якщо інші хімічні препарати мають потужний вплив на організм, то від канабісу передозування неможливе. Не було жодного смертельного випадку. Єдиний побічний ефект - ейфорія, сонливість та запаморочення", - говорить Іларіон Ярошенко, кандидат фармацевтичних наук.

В Україні демократичні інститути ще дуже молоді. Це не на часі зараз, тому що ми не зможемо виконувати ці закони


НЕДОЛІКИ
Противники легалізації стверджують, що узаконювати канабіс в Україні зарано, оскільки довгострокові побічні наслідки вживання препаратів на його основі досі недостатньо досліджені. Є певні загрози виникнення наркотичної залежності у людей, які вживають канабіс або препарати з його складом. Спершу потрібно провести ґрунтовні дослідження його впливу на здоров'я людини та клінічні випробування відповідних ліків. Але поки легалізації нема, в Україні навіть наукові досліди з коноплею під забороною.
"Як лікар і як громадянин з приводу легалізації канабісу – я проти. Якщо буде легалізація, це пришвидшить механізм отримання наркотика підлітками. Умовно кажучи, діти зможуть попросити якогось дядька купити їм коноплю в аптеці. Давайте подивимося не з медичної точки зору, а з точки зору економіки, політики і так далі. В Україні демократичні інститути ще дуже молоді. Це не на часі зараз, тому що ми не зможемо виконувати ці закони. А коли буде стабільність, передусім економічна, тоді можна це питання розглядати в досить вузькому аспекті та в контексті лікування важкохворих", – сказав Павло Слободянюк, нарколог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Київщині викрили потужну нарколабораторію

ЧИ ЗРОСТЕ РІВЕНЬ НАРКОМАНІЇ?

У разі легалізації препарати з вмістом канабісу не потраплятимуть у вільний обіг. Їх можна буде отримати лише після встановлення відповідного діагнозу, винятково за рецептом і в дозуванні, яке визначить лікар. Узаконення канабісу не зробить його доступнішим для наркозалежних.

"Якщо взяти досвід інших країн, де канабіс дозволений у медичних цілях, то процедура отримання необхідних дозволів складна. На чорному ринку він коштує дешевше, і кількість бажаючих отримати його незаконно не зміниться. Просто легалізація медичного канабісу дасть можливість його використовувати саме хворим, у яких є показання до застосування. Причиною зростання наркоманії це не стане", - розповів Олександр Гришаков, юрист.

3
роки в'язниці присуджують в Україні за зберігання 5 грамів марихуани. Заборонене виробництво та обіг продуктів з медичного канабісу, а також наукові дослідження.
11
місце за рівнем шкоди на організм людини посідає рекреаційний (не медичний) канабіс, нікотин у тютюні — 9-те, алкоголь — 5-те місце.
67
місце займає Україна за річною поширеністю вжитку марихуани серед населення віком від 15 до 64 років.
49
відсотків опитаних виступили проти легалізації використання марихуани в медичних цілях. Підтримали таку ідею 39%, 12% не змогли відповісти на питання. Дослідження провели у квітні 2020 року серед респондентів старше 18 років у всіх областях України, окрім тимчасово окупованих територій.

Служба безпеки України з початку року вилучила понад 200 кг наркотиків, 223 кг прекурсорів та 56 кг психотропних речовин, які намагалися перевезти через кордон.

Зараз ви читаєте новину «Медичний канабіс: переваги і недоліки легалізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути