середа, 17 квітня 2024 18:18

Лінзи чи окуляри: коли не варто одягати перше

Лінзи чи окуляри: коли не варто одягати перше
Якщо ви не впевнені, чи можна конкретно вам носити лінзи, обов'язково порадьтеся із лікарем. Фото: Facebook.com/moz.ukr

Контактні лінзи використовують при короткозорості, далекозорості, астигматизмі (викривлення рогівки чи кришталика, при якому предмети виглядають розмито), пресбіопії (віковій далекозорості) та в деяких інших ситуаціях.

Вони є гарною альтернативою окулярам. Адже у них зручніше займатися спортом та іншими активностями, вони не запотівають, не заважають носити окуляри від сонця і дивитися фільми в 3D. Про це розповіло Міністерство охорони здоров'я.

Утім, є ситуації, в яких носити контактні лінзи не рекомендують.

Категорично протипоказано використання контактних лінз при будь-яких захворюваннях очей, які зачіпають рогівку або кон'юнктиву, запальних процесах повік, зниженого або підвищеного сльозовиділення, глаукоми, підвивиху кришталика, косоокості (якщо кут понад 15 градусів).

При будь-яких хворобах, які мають такі симптоми: біль в очах, печіння, свербіж, почервоніння очного яблука, підвищення сльозовиділення, почервоніння і набряк повік, підвищена чутливість очей. У такому разі контактна лінза відчуватиметься як чужорідне тіло, принесе дискомфорт і не сприятиме одужанню.

З цієї ж причини не варто носити лінзи під час приймання препаратів, які викликають сухість сльозових оболонок: засобів проти нежитю, укачування, алергії, сечогінних препаратів. Тут можуть допомогти змащувальні і зволожувальні краплі для очей. Але рекомендувати їх має лише офтальмолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кого може бути важкий перебіг грипу і як уберегтися від хвороби

Не можна використовувати контактні лінзи при будь-яких інфекційних захворюваннях. Адже інфекція залишатиметься на поверхні лінзи, і видалити її буде дуже складно.

Не варто вдягати лінзи і при захворюваннях, при яких знижується імунітет, як-от туберкульоз чи імунодефіцит внаслідок ВІЛ. Носіння лінз підвищує ризик різноманітних інфекцій, з якими організму у такому стані буде важко боротися.

"Якщо ви не впевнені, чи можна конкретно вам носити лінзи, обов'язково порадьтеся із лікарем. Якщо ви вже їх носите й у вас виник біль в очах, дискомфорт, почервоніння або затуманення зору, зніміть їх якнайшвидше та зверніться до офтальмолога - він допоможе розібратися, що сталося та як діяти далі", - повідомляє МОЗ.

Безсоння, або розлади сну є одними з найрозповсюдженіших наслідків впливу стресу на організм людини. Як покращити свій сон.

Серцево-судинна система є особливо вразливою до дії алкоголю. Щоб попрощатися із алкоголем, зробіть кількатижневу перерву від його вживання.

Міністерство охорони здоров'я надало поради, як кинути курити.

Зараз ви читаєте новину «Лінзи чи окуляри: коли не варто одягати перше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути