Ексклюзиви
понеділок, 18 листопада 2019 16:43

Лікарі б'ють на сполох: нераціональне використання антибіотиків призведе до епідемій

Лікарі б'ють на сполох: нераціональне використання антибіотиків призведе до епідемій
За оцінкою Центру профілактики та захворювань США до 2050 року кількість смертей, пов'язаних зі стійкістю до антибіотиків, сягне 10 мільйонів на рік

Медики застерігають від неконтрольованого використання антибіотиків. Зростання стійкості до них спричинить невиліковність бактеріальних інфекцій. Про це заявили 16 листопада у столиці під час круглого столу "Стійкість до антибіотиків і мікробіом: що буде, якщо бактеріальні інфекції стануть невиліковними", організатором якого став Biocodex Microbiota Institute (BMI).

Стійкість розвивається тоді, коли бактерія стає нечутливою до антибіотиків, які використовують для лікування спричинених нею інфекцій. Це призводить до довшого і дорожчого лікування інфекційних захворювань та післяопераційних ускладнень.

"Десятки тисяч людей помирають кожного місяця через недієвість антибіотиків. І навіть препарати з останньої лінії все частіше не ефективні. Те саме стосується резистентності грибків, вірусів та паразитів. З цією проблемою стикаються у всіх країнах. Тягар проблем, пов'язаний з антибіотико резистентністю співмірний з тягарем ВІЛ-інфекцій, грипу та туберкульозу разом взятих у світі. За оцінкою Центру профілактики та захворювань США до 2050 року кількість смертей, пов'язаних зі стійкістю до антибіотиків сягне 10 мільйонів на рік", - говорить Івана Галускова-Балтер, член адміністративної ради "Всесвітній альянс проти стійкості до антибіотиків"

Антибіотики лікують лише бактеріальні інфекції, і не працюють для вірусних. Вони не дієві при грипі та застуді. У таких випадках вживання антибіотиків лише посилює стійкість до ліків. Це руйнує мікробіом людини (від Gazeta.ua , усі мікроорганізми, які живуть всередині й зовні тіла) та ускладнює саме лікування бактеріальних інфекцій. Антибіотики знищують усі види бактерій, у тому числі корисні та навіть життєво необхідні.

"Дитина народжується з не сформованою системою захисту. Стикаючись з бактеріями, ще не може їм протистояти. До 5 років дуже високий шанс отримати бактеріальну інфекцію, яка повинна лікуватись саме антибіотиками, бо є ризик дуже важких ускладнень і навіть летальності. Є об'єктивні фактори, що дитина частіше отримує антибіотики. Але треба дуже тонко відчувати цю межу. Мікробіом дитини зруйнувати легко, особливо, якщо вона передчасно народжена чи з малою вагою. Нераціональна тактика по відношенню до мікробіому може призвести до зростання ризику септичних станів. Бо знищуючи власний мікробіом, ми відкриваємо дорогу патогенним бактеріям", - говорить Марина Маменко, декан педіатричного факультету НМАПО імені П.Л. Шупика.

Стійкість до антибіотиків може зробити невиліковними бактеріальні хвороби. Туберкульоз, холера, деякі форми міокардів, менінгітів можуть причинити епідемії.

"Організм людини на 10 % складається з власних клітин і на 90% - з бактерій. Тих 2, 5 кілограми мікрофлори нашого організму – це не просто бактерії. Це інша форма життя. А призначаючи антибіотики, ми її руйнуємо. Вже після першого прийому мікрофлора змінюється. Не треба надіятись, що прийом корисних бактерій допоможе виправити дисбіоз. Які б корисні бактерії ми не прийняли, вони не приживуться. Вони чужорідні, тому виведуться одразу після того, як людина перестане пити пробіотик. Від стану нашої мікрофлори залежить весь імунітет", - говорить Наталія Харченко, завідувачка кафедрою гастроентерології, дієтології та ендоскопії НМАПО імені П.Л. Шупика.

За слова Ганни Зайченко, завідувачки кафедрою фармакології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, великий відсоток антибіотиків в організм людини потрапляє через промислове використання – додавання їх до продуктів харчування, через ветеринарний та агропромисловий сектори. В аптеках повинен бути жорсткий контроль за відпуском рецептурних та нерецептурних препаратів. Не повинна проводитись заміни ліків, бо біоеквівалентність антибіотиків ще до кінця вивчений аспект.

В Україні щорічно реалізують 85-86 млн. упаковок антибіотиків. Наразі є 10 класів. Кожен налічує ще кілька підвидів, залежно від того, на яку саме бактерію вони впливають.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі б'ють на сполох: нераціональне використання антибіотиків призведе до епідемій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути