неділя, 29 грудня 2019 21:20

Легені перестають рухатися: назвали чим небезпечно лікуватися

Автор: Катерина Романчук
  Євген Симонець показує, як потрібно робити рентген
Євген Симонець показує, як потрібно робити рентген

Зараз почастішали ускладнені пневмонії, коли в легенях збирається по склянці рідини. Тоді доведеться їх проколювати, щоб витекло зайве.

Про це розповідає Євген Симонець, столичний пульмонолог.

"Чого тільки люди не роблять, аби не лікуватися як треба. Гірчичники ліплять до ступнів, п'ють якусь траву або мішають горілку з перцем. Усе замість того, щоб піти раз до лікаря. Після таких ігор пацієнт все одно до нього потрапить, але вже лікування затягнеться на кілька тижнів", - розповідає лікар.

Пневмонія передається повітряно-крапельним шляхом. Може розвиватися, як звичайна застуда. Спочатку немає явних ознак захворювання, крім невеликого підвищення температури. Людина відчуває слабкість, має нежить. Кашляє. Гній з'являється після того, як у легенях розмножуються віруси або бактерії. Тоді замість кисню вони наповнюються слизом.

Людина приймає жарознижувальне, смокче льодяники від кашлю, та їй щодня стає гірше. Люди з міцнішим імунітетом довше переносять хворобу "на ногах". Тоді запалення ускладнюється і переходить із легенів на плівку, яка їх вкриває. Вони менше рухаються, людина не може глибоко вдихнути. Відчуває біль у грудях або під лопатками.

При пневмонії є характерні хрипи. Їх чує тільки лікар через фонендоскоп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від чого вмирають українці: 5 головних причин

Ускладнені пневмонії виникають через слабкий імунітет, агресивного збудника або неправильне лікування антибіотиками. Коли призначають ліки як заманеться.

Щоб мати точний діагноз рентген треба робити в прямій та боковій проекції. Щоб за тінню серця не заховався запалення. Тоді лікар призначає спазмолітики. При набряку трахеї та бронхів - протинабрякові.

Тривалість лікування залежить від збудника, віку пацієнта та здатності організму боротися із запаленням. Здебільшого це 10 днів.

Кабінет міністрі України збирається змінити закон, який регулює обіг електронних цигарок в Україні.

"Прирівнюємо електронні сигарети та новітні тютюнові вироби (тютюнові вироби для електричного нагрівання) до інших тютюнових засобів. Обіг таких цигарок має регулюватися відповідно до законодавства України", - повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Зараз ви читаєте новину «Легені перестають рухатися: назвали чим небезпечно лікуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути