середа, 06 травня 2020 16:24

Лабораторії по Україні зупиняють прийом матеріалів. Не вистачає ресурсів для тестувань

Лабораторії по Україні зупиняють прийом матеріалів. Не вистачає ресурсів для тестувань
Критична ситуація із тестуванням робить карантинні заходи неефективними і небезпечними для економіки

Вірусологічні лабораторії в різних містах України повідомляють про перевантаження і неможливість проводити необхідну кількість тестування на коронавірус.

Зокрема, у Житомирі головний санітарний лікар області направив у місцеві лікарні листа, в якому повідомив, що вірусологічна лабораторія обласного лабораторного центру з 7 по 9 травня не буде приймати матеріали для ПЛР- досліджень, повідомляє Ліга.

Таке рішення ухвалене через те, що лабораторія завантажена на 8-9 днів наперед і не має можливості зберігати проби з підозрами на коронавірус, - йдеться у документі. Винятки будуть робити тільки для дітей та важкохворих пацієнтів.

Раніше про те, що не вистачає лабораторій для проведення тестувань на коронавірус, повідомляли і в столиці. "Наші лабораторії вже не справляються. Центральна лабораторія міста Києва, згідно з усіма нормами, повинна надавати результати тестів протягом 48 годин. Так от, уже непоодинокі випадки, коли результати тестів видають через три-чотири доби, тому ми наголошуємо про те, що потрібно як збільшити кількість самих тестів, так і відкривати ще лабораторії для визначення захворювань на коронавірус", - цитує голову комісії Київської міськради з питань охорони здоров'я Олега Гелевея "Суспільне". Він також наголосив, що в столиці катастрофічно не вистачає ПЛР-тестів, а влада запізнюється із заходами боротьби з коронавірусом на 10 днів.

Критична ситуація із тестуванням робить карантинні заходи неефективними і небезпечними для економіки. Про це наголошує п'ятий президент, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко. В ефірі програми "Свобода слова" на каналі ICTV він заявив, що Україна має робити не менше 30 тисяч тестувань на добу.

"Простестовано за весь час - уже майже два місяці існування карантину, бо ‪3 ‬березня був перший випадок захворювання на коронавірус в Україні - трохи більше 100 тисяч. За вчорашній день протестовано 4700, в той же час як в Німеччині, в інших країнах тестуються стільки за день, скільки в нас за місяць", - зазначив Порошенко.

"Нам треба робити 30 тисяч тестів на добу, ми робим 4 тисячі. Це або брехня і цих тестів немає, і ми на сьогоднішній день знущаємося над лікарями, над пацієнтами. Сьогодні ми маємо взагалі жахливий випадок, коли батьки онкохворих дітей звернулися до фонду "Теблеточки", який дуже відомий і має високий рівень довіри, бо батькам онкохворих дітей запропонували, щоб вони з власної кишені заплатили за тестування їхніх дітей", - повідомив Порошенко.

"150 мільйонів гривень на мільйон тестів ми виділили у бюджеті у спеціальному фонді для того, щоб Україна не мала жодної зупинки з тестуванням. Чому це так організовано? Чому в районних лікарнях немає тестів? Чому лікарі змушені на сьогоднішній день ризикувати власним здоров'ям або життям через нерозторопність чи хаос дій влади?", - зазначає п'ятий президент.

"Ми маємо об'єднатися для того, щоб пацієнт з підозрою, з хворобою, який звернувся до сімейного лікаря, до лікаря швидкої, в лікарню, він гарантовано і швидко був протестований. Зараз цього немає, гарячими лініями, а не лабораторіями і тестами, тут не врятуєш ситуацію", - переконаний Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «Лабораторії по Україні зупиняють прийом матеріалів. Не вистачає ресурсів для тестувань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути