неділя, 11 березня 2018 05:28

Як впливають солодощі і алкоголь на організм

Як впливають солодощі і алкоголь на організм
Цукор і алкоголь викликають залежність. Фото 112.ua

Реакція від солодощів і алкоголю для мозку має однакову дію. Вчені виявили залежність від гормону дофаміну, який потрібен для підкіркових структур головного мозку. У людей виникає ідентична залежність як від солодкого, так і від алкоголю.

"На ризик захворіти діабетом впливає не кількість алкоголю, а спосіб та інтенсивність вживання. Австралійські вчені виявили, що люди після зменшення в раціоні спирту чи тютюну, прагнуть замінити його солодощами і булочками. Мозку байдуже, звідки йому надійде потрібний гормон – із алкоголю чи цукру", - пояснив Андрій Бєловєшкін, лікар і популяризатор здорового способу життя.

Історично склалось, що наші предки мали дуже обмежений термін, коли могли їсти фрукти. Тому генетично закладена можливість споживати велику кількість солодкого. Тому людям важко себе контролювати і не переїдати як солодкого, так і не перепивати алкоголь. Від такого способу життя найбільше страждає печінка – виникає збільшення розмірів, ожиріння і цироз.

Вчені виокремили кілька закономірностей, які пов'язані із споживанням солодощів і алкоголю.

1. Алкоголь і фруктоза - продукти, до вживання яких люди адаптувалися мільйони років назад, щоб вижити в несприятливих умовах. Навіть виникла гіпотеза "п'яної мавпи", що пояснює мутації генів споживання перестиглих фруктів, в яких вже був спирт.

2. Алкоголь і фруктоза мають спільне джерело - фрукти. Алкоголь виникає, коли заграли фрукти. Фрукти (і алкоголь) мають сезонність і не надходять в організм весь час. Тому організм прагне накопичити надлишок фруктози і алкоголю, перетворюючи їх в жири. Це потрібно, щоб перечекати несприятливі умови (посуху, зима). Тому і алкоголь і фруктоза підсилюють апетит, пригнічують ситість і сприяють переїданню.

3. Алкоголь і фруктоза здатні викликати потужну залежність. Тяга до фруктози і алкоголю регулюється однаковими гормональними механізмами.

4. Подвійний удар по печінці: фруктоза і алкоголь. Печінка - це одна з первинних точок негативного впливу як алкоголю (алкогольна жирова хвороба печінки) і фруктози (неалкогольна жирова хвороба печінки).

5. Солодке і алкоголь впливають на обмін інсуліну і рівень глюкози. Ласуни страждають від перепадів рівня глюкози в крові (цукрові гойдалки) і набагато частіше стикаються з помірною гіпоглікемією, ніж здорові люди. Цікаво, що алкоголь діє схожим механізмом. Серед інших хвороб, які викликаються і солодким, і алкоголем називають діабет, гіпертензію, зменшення чутливості до інсуліну і ожиріння печінки.

6. Фруктоза і алкоголь викликають переїдання і це обумовлено генетично. Адже фрукти дозрівають в короткий проміжок часу і потрібно насильно з'їсти їх неймовірну кількість, щоб накопиченого жиру вистачило на всю зиму. Тому як тільки ми починаємо їсти солодке або випивати, нам важко зупинитися.

7. Алкоголь і солодке дуже калорійні. Причому алкоголь обганяє солодощі вельми впевнено. Так, в 100 грамах горілки близько 240 ККалорії, а в пляшці майже добова норма для худої людини. Калорійність етилового спирту висока: близько 7 ккалор на грам чистого спирту. в білку або вуглеводної їжі в середньому близько 4 ккалорій на грам, вище тільки у чистого жиру - 9 ккалорій на грам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які зміни відбуваються в організмі після смерті.

Якісний регулярний секс - запорука міцного здоров'я, гарного самопочуття та емоційної стабільності. Крім того, він приносить задоволення, відмовляти собі в якому немає жодного сенсу. Однак існують ситуації, коли зайнятися сексом не просто можна, а й треба.

Зараз ви читаєте новину «Як впливають солодощі і алкоголь на організм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути