понеділок, 19 серпня 2019 12:53

Як не купити фейкові ліки: поради від МОЗ

Як не купити фейкові ліки: поради від МОЗ
Шахраї продають незареєстровані препарати під виглядом "чудодійних" ліків, посилаючись при цьому на МОЗ. ФОТО: life.ru

Шахраї все частіше намагаються видати фейковий препарат за ефективний лікарський засіб. Щоб збути товар, рекламують його з посиланням на МОЗ або в.о. міністра охорони здоров'я України.

Як не потрапити в шахрайську пастку, розповіло МОЗ України на своєму офіційному сайті.

1. Перевірити наявність у препарату державної реєстрації. Для цього є Державний реєстр лікарських засобів України. Він постійно оновлюється, дозволяє знайти препарат за назвою, номером реєстраційного посвідчення або за активною речовиною. Якщо ліків у реєстрі не виявилося, потрібно повідомити про це в Держлікслужбу.

Перевірити препарати можна також у додатку "Ліки Контроль". У ньому є база зареєстрованих в Україні лікарських засобів, інструкції до кожного з них, перелік заборонених серій препаратів, документи Держлікслужби, які регламентують заборону.

2. Перевірити джерело, на яке посилається новина з ліками. Уся інформація МОЗ України публікується на офіційному сайті. Отримати достовірну інформацію можна також на сторінках міністерства й в.о. міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун у Фейсбуці.

"Як правило, шахраї створюють сайти-підробки — звертайте увагу на адресу сайта. Часто сайти-підробки мають лише одну сторінку — спробуйте зайти на інші сторінки сайту", — радять у МОЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ ускладнить життя любителям "Бояришніка"

3. Не купувати препарати дистанційно.

"Торгівля лікарськими засобами здійснюється виключно через аптечні заклади і не може здійснюватися дистанційно та шляхом електронної торгівлі, а також поштою і через будь-які заклади, крім аптечних, та поза ними, крім випадків, передбачених цими Ліцензійними умовами", — ідеться в п. 27 Ліцензійних умов, затверджених постановою КМУ 30.11.2016 № 929.

4. Ігнорувати пропозиції з формулюванням на кшталт "Спеціальна ціна від Міністерства охорони здоров'я". МОЗ України не рекламує жодні лікарські засоби. Ціни на ліки регулює вільний ринок. Міністерство на формування цін впливає лише в рамках програми "Доступні ліки". Участь у ній можуть брати виробники, вартість окремих ліків у яких не вища за встановлену межу. База даних із цінами лікарські засоби, які підлягають відшкодуванню за програмою "Доступні ліки", є у вільному доступі на сайті МОЗ України.

Пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу можуть отримати препарати за цією програмою безкоштовно або з невеликою доплатою. Для цього їм необхідно звернутися за рецептом до сімейного лікаря.

З вересня 2019 року пацієнти зможуть перевірити ліки, просканувавши код через мобільний додаток. Його розробило Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. Після сканування на екрані смартфона з'явиться інформація про конкретний лікарський засіб. Зокрема, чи препарат не є фальсифікований, протермінований або завезений у країну з порушенням норм.

Зараз ви читаєте новину «Як не купити фейкові ліки: поради від МОЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути