Ексклюзиви
вівторок, 11 серпня 2020 15:18

Як гроза впливає на самопочуття людини

Як гроза впливає на самопочуття людини
Гроза може погіршувати проблеми зі здоров'ям людей, у яких є астма, різні види алергії, а також хронічні хвороби легенів. Фото: Pixabay

Гроза може бути небезпечною для дихальної системи людини.

Науковці з США кажуть, що особливо це стосується людей зрілого віку, пацієнтів з астмою та хронічними хворобами легень, пише НВ.

З початку 1980-х багато вчених припускали, що гроза може посилювати проблеми зі здоров'ям у людей, у яких є астма, різні види алергії, а також хронічні хвороби легенів. Пов'язували це з зернами пилку, нібито внаслідок руйнування яких під час грози алергічна речовина потрапляє в атмосферу. Як доказ, учені надавали дані про спалахи захворювань дихальних шляхів, зокрема астми, під час сезону сильних гроз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спека в межах норми - прогноз погоди до кінця літа

Нещодавно пульмонологи з Гарвардського університету опублікували результати дослідження, яке тривало близько 14 років. Вчені підтвердили, що під час гроз у відділеннях невідкладної допомоги США справді збільшувалася кількість пацієнтів, які надходили з респіраторними захворюваннями. Насамперед це стосувалося літніх американців і людей із хронічними захворюваннями легенів.

Дослідники пов'язують це не з впливом пилку під час грози, а з підвищенням температури повітря і збільшенням рівня забруднення атмосфери, яке, як правило, відбувається безпосередньо перед грозою. Оскільки метеорологи прогнозують посилення і почастішання гроз у США зі зростанням температури в країні, медики заявляють про ще один негативний ефект кліматичних змін для здоров'я людини.

"Ми визначили скромне, але реальне збільшення звернень до відділень невідкладної допомоги у разі проблем з легенями під час гроз, особливо серед пацієнтів з астмою… Серед дорослих старше 65 років у США, за нашими оцінками, близько 52 тис. додаткових звернень до невідкладної допомоги з приводу дихальних шляхів за 14 років, які ми вивчали, були пов'язані з грозами", — заявили автори роботи.

12 серпня на територію України почне переміщатися прохолодне повітря з північного заходу Європи. В більшості областей, крім Закарпаття і крайнього півдня, температура знизиться, особливо в північних областях.

Зараз ви читаєте новину «Як гроза впливає на самопочуття людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути