Ексклюзиви
субота, 06 березня 2021 10:07

Винайшли кращі ліки від жару

Винайшли кращі ліки від жару
Фото: znaj.ua

6 березня 1899 року німецька компанія Bayer отримала патент на торговельну марку "аспірин". Сьогодні цей препарат входить у список найважливіших лікарських засобів ВООЗ

Раніше люди знижували жар і знімали біль водною настойкою кори верби.

Німецький хімік Фелікс Гоффманн відкрив лікувальні властивості ацетилсаліцилової кислоти, коли лікував батька від артриту. Той мав непереносимість саліцилатів натрію. Ацетилсаліцилова кислота виявилася приємнішою на смак і більш ефективно допомагала його батькові.

Новому препарату дали назву "аспірин", узявши букву "а" від слова "acetyl" (ацетил) і частину "спірин" від німецького слова "Spirsaure" (рослини, що містить великі кількості саліцилової кислоти).

Спочатку аспірин продавався у вигляді порошку, а з 1904 року — вже у формі таблеток, а з 1915 року — без рецепта. Аспірин, будучи доступним, ефективним і відносно нешкідливим, швидко став найпопулярнішим знеболюючим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Популярний для лікування Covid-19 антибіотик виявився неефективним

Після тріумфального відкриття аспірину Хоффман пропрацював на Bayer все своє життя.

З 1970-х поширеність почала зростати завдяки дослідженням. Вони показали, що аспірин також ефективно запобігає тромбозу і стенокардії. Сьогодні це одне з найпоширеніших знеболювальних і профілактичних засобів від серцевих нападів у світі.

Препарат метформін, за висновками американських учених, був пов'язаний зі значним зниженням ризику смерті від коронавірусу в жінок.

Науковці з Медичної школи Університету Міннесоти і UnitedHealth Group не виявили такий самий ефект у чоловіків, які приймали метформін.

Зараз ви читаєте новину «Винайшли кращі ліки від жару». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути