пʼятниця, 13 жовтня 2017 12:33

Інфекціоніст дала дієву пораду, як захиститися від отруєння грибами

Інфекціоніст дала дієву пораду, як захиститися від отруєння грибами
Ольга Голубовська порадила кип'ятити консерви перед вживанням Фото: obozrevatel.com

З кожним днем ​​з'являються нові повідомлення про отруєння грибами. Столичний інфекціоніст Ольга Голубовська дала поради для уникнення критичних станів.

Найнебезпечніший гриб - бліду поганку - навіть досвідчені грибники плутають з сироїжками. Ніяка термічна обробка не інактивує токсини, що містяться в ній.

1. У разі отруєння цим грибом тільки при своєчасно наданій допомозі можливе одужання у дорослих. У дітей без трансплантації печінки смертність сягає 100%. Якщо після вживання грибів розвивається діарея - відразу викликайте "швидку". Можна до її приїзду промити шлунок або прийняти активоване вугілля 50-100 г. Розвиток цих симптомів можливо вже через 6 годин після вживання гриба, дуже рідко - через 1,5 доби.

2. Мухомори містять ряд психотропних речовин і є набагато менш смертоносними, ніж бліді поганки. Летальна доза червоного мухомора для людини - приблизно 15 шапинок, а блідої поганки досить і шматочка одного гриба. Щоб з'їсти таку кількість цих отруйних грибів, потрібно спочатку мати проблеми з психікою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грибний сезон: померла ще одна жінка

3. Не забувайте, що гриби можуть бути джерелом ботулізму. Ось якраз скоро, коли всі почнуть відкривати на Новий рік свої консервовані запаси, настане новий "сезон" цього захворювання. Термічна обробка повністю інактивує ботулотоксин, скільки б його там не було. Набагато гірше, якщо їх не кипятити. Тоді доведеться шукати терміново протиботулінічну сироватку, якої немає в Україні.

Радить кип'ятити не тільки грибні консерви, але і м'ясні та різні паштети - все домашнього приготування. Першими симптомами можуть бути як диспепсичні розлади, так і порушення зору або навіть дихання.

Зараз ви читаєте новину «Інфекціоніст дала дієву пораду, як захиститися від отруєння грибами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути