Ексклюзиви
вівторок, 04 травня 2021 20:28

Холодний душ: скільки секунд принесуть максимальну користь

  Холодний душ краще приймати не довше хвилини
Холодний душ краще приймати не довше хвилини

Холодний душ – це не тільки доля "моржів". Виявилося, що він здатний допомогти відновити здоров'я нервової системи, а також привести в порядок загальний стан організму.

У подкасті для BBC Sounds-Just One Thing британський лікар Майкл Мослі розповів, як довго потрібно стояти під холодним душем, щоб він приніс користь для здоров'я. За його словами, сприятливі властивості від крижаної води пов'язані з викидом адреналіну, який провокується стресовими умовами.

"З часом ви адаптуєтеся, і ваша реакція на стрес буде більш приглушеною. Вважається, що, піддаючи наш організм невеликому контрольованому стресу, ми отримуємо вигоду", – пояснив він.

Точку зору Мослі підтвердив професор фізіології людини з Портсмутського університету Майк Тіптон. За його словами, користь приносить саме коротке занурення, а не тривале. "Якщо ви будете перебувати в холодній воді довго, глибокі тканини також почнуть остигати, що може привести до переохолодження", – пояснив вчений.

Він зазначив, що на тривалість прийому холодного душу впливає індивідуальна реакція на шок від холоду. Якщо при першій хвилині занурення ви відчуваєте почастішання пульсу, важке дихання і загальне відчуття, що нагадує стрес, 30-ти секунд буде достатньо. Однак бажано поступово збільшувати час перебування в холодній воді або під душем, передає Express.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихованці дитсадка показали, як моржують голяка на снігу

Професор Тіптон зазначив, що дуже важливо навчитися повертати контроль над диханням. Він радить перебувати в холодній воді від 60 до 90 секунд, "поки ви не навчитеся контролювати дихання". Найкраще займатися подібними процедурами вранці або після тренувань.

Неправильне загартовування може призвести до обморожування, застуди та інших проблем. Є кілька видів загартовування: холодний душ, обливання, ходіння по снігу і інші. Важливо слідувати правилам:

Вода повинна ставати холодної не відразу. Починати можна з теплої, але кожні кілька днів знижувати її температуру на градус.

Перший час краще уникати області голови, оскільки збільшується ризик захворіти на застуду і отримати головний біль.

Намагатися виливати воду плавно, уникаючи різких рухів, щоб не створювати для організму шокового стану.

Краще всього починати з ніг, так тіло швидше звикне до холоду.

Важливо уникати протягів в приміщенні, де відбувається загартовування.

Наприкінці ретельно обтиратися рушником для того, щоб кров знову прилила до шкіри.

Зараз ви читаєте новину «Холодний душ: скільки секунд принесуть максимальну користь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути