Ексклюзиви
вівторок, 15 вересня 2020 16:03

Хірург розповів, які мазі небезпечно використовувати при пролежнях

Мазь Вишневського та іхтіолову не варто використовувати при пролежнях, у яких назбирується гній. Вони перешкоджають вільному відтоку виділень із ран. Так інфекція може піти глибоко у тканини.

Про це Gazeta.ua розповів Андрій Барковський, столичний хірург.

Автор: надане Андрієм Барковським
  Людей із пролежнями слід перевертати кожні 2-3 години.
Людей із пролежнями слід перевертати кожні 2-3 години.

"Якщо під кіркою гній, то бажано його видаляти, щоб інфекція не пішла в глибину м'яких тканин або до суглобу. Коли є виразки, не застосовуйте спиртові розчини. Також мазі та засоби, які перешкоджають вільному відтоку виділень з ран. Наприклад, мазь Вишневського та іхтіолова. При ознаках нагноєння варто накласти спеціальну стерильну пов'язку з антибактеріальним неприлипаючим шаром, що забезпечує безболісне зняття. Стежте, щоб не було занадто щільного бинтування, бо це погіршує загоєння, - розповів Андрій Барковський.

Пролежні виникають у пацієнтів з постійним, або тривалим постільним режимом. З'являються у місцях, які перебувають в тимчасовому або постійному здавленні у людей, схильних до порушень кровообігу та обміну речовин в тканинах. Утворюються на потилиці, лопатках, крижах, п'ятах, бічній поверхні тазостегнових суглобів, скроневій області та вухах.

"Будь-яку ділянку зі змінами шкіри, характерними для пролежнів – тривале побіління, почервоніння з міхурами, утворення ран з корками та набряком навколо слід неодмінно показати хірургу, який призначить відповідне лікування", - розповів Андрій Барковський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені знайшли новий побічний ефект парацетамолу

За словами лікаря, у ділянках, де можливе виникнення пролежнів, можна застосовувати косметичні засоби, які покращують кровообіг та сприяють загоєнню, наприклад, мазі з обліпихою, алое, камфорою, з вітамінами А, Е, В5.

Також радить використовувати спеціальні матраци для профілактики утворення пролежнів. Бувають вони різні: комірковий, трубчастий, з обдувом. Ціни варіюються залежно від конструкції, виробника та матеріалів.

"Якщо людина не може дозволити придбати собі такий матрац, можна використати, наприклад – напівнадутий повітряний матрац або круг. Або зробити матрац з хлопкової або льняної тканини та наповнити його просом. Воно не розбухає при намоканні та дозволяє шкірі бути завжди сухою", - додав хірург.

Окрім цього, слід стежити, щоб не було занадто щільного бинтування, бо погіршується процес загоєння. Тривала фіксація пов'язок лейкопластиром в ті ж самі ділянки іноді призводить до додаткових ран уже від пластиру, який щоразу потрібно наклеювати в різних місцях.

Не слід забувати про дотримання особистої гігієни та дієту, прийом достатньої кількості рідини. Але як тільки є можливість, відразу звертайтесь до лікарів, не займайтеся самолікуванням.

Біль та набряк пальців ніг шкідливо лікувати зігріваючими компресами. Особливо при подагрі. При цьому гострому ­запаленні теплові процедури заборонені.

Зараз ви читаєте новину «Хірург розповів, які мазі небезпечно використовувати при пролежнях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути