Ексклюзиви
пʼятниця, 05 січня 2018 05:28

Феномен новорічної депресії: як виявити та побороти недугу

Феномен новорічної депресії: як виявити та побороти недугу
Новорічна хандра може перетворитися на депресію. Фото: sympaty.net

Під час новорічних свят люди можуть відчувати легку тугу за тим, що не встигли зробити за попередній рік. Проте незначна хандра здатна перерости у новорічну депресію - стан, коли через пригніченість і тривогу зникає бажання святкувати та веселитися разом з усіма.

Для недуги характерна втомлюваність, надмірна сонливість, занадто великий апетит, зменшення статевого потягу, пише видання "Мedportal".

Причинами новорічної депресії можуть бути пережиті дедлайни на роботі, великі фінансові витрати на святкування та подарунки, відсутність очікуваного "дива" та суттєвих змін у житті. Адже після перегляду стрічок новорічної тематики дорослі сподіваються на "хеппі енд" не менше, ніж діти. Отримані негативні емоції легко підсилюються завдяки вживанню алкоголю.

Щоб позбутися пригніченого стану, варто більше спілкуватися. За можливості - сходити на ковзанку або в театр з друзями. Навіть спілкування в інтернеті суттєво поліпшить ситуацію. До того ж, веселі співрозмовники здатні й інших налаштовувати на святкування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як заспокоїти панічну атаку за 12 секунд

Інший прийом - створити власну святкову традицію. Це може бути подорож, шопінг, навіть просто прогулянка по лісу.

Щоб попередити депресію в наступний Новий рік, необхідно встановити ліміти на витрату грошей і на активні святкові заходи. Так вдасться зберегти більше енергії для найрідніших людей. Також психологи рекомендують сприймати новорічні дні більш реалістично і не ставити до них надзвичайних вимог.

Експерти виявили, що проблеми з психічним здоров'ям посідають друге місце серед причин інвалідності в Україні. Більше хворих на депресію - серед міського населення. До зони ризику потрапляють також літні люди, малоосвічені і жителі сходу України.

Зараз ви читаєте новину «Феномен новорічної депресії: як виявити та побороти недугу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути