Ексклюзиви
вівторок, 07 листопада 2017 05:55

Від психічних розладів найчастіше страждають містяни

Проблеми з психічним здоров'ям посідають друге місце серед причин інвалідності в Україні. Про це йдеться в міжнародному дослідженні, проведеному експертами Світового банку.

Вони працювали у Львівській, Полтавській і Запорізькій областях. Найчастіше психічні розлади в Україні виникають через війну, підсумували експерти.

— Розладів поменшає, як тільки закінчиться військовий конфлікт на Донбасі. Він несе нестабільність, бідність і безробіття. Ці фактори і впливають на психічне здоров'я, — говорить головний лікар Вінницької обласної психоневрологічної лікарні Вадим Клочко, 71 рік. — Більше хворих серед міського населення. Селяни менш вразливі. Бо знають, якщо залишаться без роботи — займуться домашнім господарством чи оброблятимуть землю. Хоча в них депресія може виникнути після неврожаю.

Найпоширенішими психічними проблемами називають депресію, тривожний стан, стрес після травм, зловживання алкоголем. До зони ризику потрапляють літні люди, малоосвічені і жителі сходу України.

— У державі немає системи, що могла б виявляти таких людей і наглядати за ними, — каже він­ницький обласний позаштатний психіатр ­Ірина Травинська. — Таку систему можна вибудувати лише завдяки глибокій реформі. Цього не робили роками.

Міжнародні експерти стверджують, що 75% українців не мають доступу до кваліфікованої медичної допомоги. В Україні не вистачає психологів, психотерапевтів і соціальних працівників. Багато хворих не довіряють лікарям. Бояться, що про їхню проблему дізнаються люди. Також не звертаються по допомогу через високу вартість лікування.

Зараз ви читаєте новину «Від психічних розладів найчастіше страждають містяни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути