Серед тих, хто дотримується здорового способу життя стає популярним напій комбуча.
Це ферментований напій, який став популярним у світі завдяки своїм корисним властивостям та приємному смаку, пише fakty.
Комбучу почали готувати в Китаї чи Японії ще близько 2200 років тому. Згодом напій почав ширитись Європою, а потім і Америкою. Кілька років тому комбуча стала шалено популярною в Україні. Молоді люди почали вживати напій замість лимонаду, сидру чи пива.
Комбуча – це газований напій, який має кисло-солодкий смак та світло-коричневий відтінок. Комбучу готують на основі чайного гриба, дріжджів, цукру і чорного або зеленого чаю.
В результаті ферментації солодкого чаю за допомогою специфічного симбіозу бактерій та дріжджів утворюється незвичайний напій з легким вмістом алкоголю, приємним запахом та легкими газами.
Процес приготування комбучі нешвидкий. Щоб отримати навіть невелику пляшечку напою, знадобиться щонайменше п'ять днів. За цей час у суміші утворюються бактерії та кислоти, а також невелика кількість алкоголю.
Користь та шкода комбучі
Комбуча має корисні властивості завдяки присутності активних мікроорганізмів у процесі ферментації.
Напій містить багато пробіотиків та корисних бактерій, які підтримують здоров'я кишківника та можуть поліпшити травлення.
Крім того, ферментований чай містить антиоксиданти, які борються зі стресом та запобігають окисненню клітин. Ці елементи здатні знизити ризик розвитку захворювань серця та раку.
Прихильники комбучі стверджують, що напій допомагає підвищити рівень енергії та посилює імунну систему.
Однією з основних речовин, що утворюється під час бродіння чайного гриба, є оцтова кислота. Вона може вбивати багато потенційно шкідливих мікроорганізмів.
Тому комбуча, виготовлена з чорного або зеленого чаю, має сильні антибактеріальні властивості, котрі, однак, не поширюються на корисні бактерії в самому напої.
Водночас комбуча може й негативно вплинути на організм.
Якщо ви схильні до алергій, особливо на продукти з ферментацією, слід бути обережними під час споживання комбучі.
Людям з діабетом слід обмежити споживання або проконсультуватися з лікарем перед вживанням.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чай з чорнобривців знижує ризик смертельних хвороб. Про які йдеться
Обережно вживати комбучу варто тим людям, у кого є захворювання шлунково-кишкового тракту, розлади нервової системи, проблеми із зубами та вагітним.
Як приготувати комбучу в домашніх умовах
Вам знадобиться:
чайний гриб;
вода – 1 л;
заварка – 2 ч. ложки;
цукор – 5 ст. ложок.
Як приготувати
У киплячу воду засипте чайну заварку та цукор. Ретельно перемішайте та залиште на 15 хвилин.
Процідіть і перелийте рідину в банку та охолодіть до кімнатної температури. Чайний гриб теж відправте в банку.
Накрийте марлею та поставте в тепле місце. Через 7–10 днів напій буде готовим.
Зелений напій матча вважають набагато кориснішим за інші види чаю. Його випивають разом із заваркою.
На відміну від зеленого чаю, матча містить у 10 разів більше антиоксидантів, які борються зі старінням шкіри. Цей напій добре виводить шкідливі речовини з організму і поліпшує загальний обмін речовин.
Коментарі