Ексклюзиви
субота, 21 грудня 2019 05:25

Експерт розповів, чим корисна червона та чорна ікра

Експерт розповів, чим корисна червона та чорна ікра
Червона ікра покращує пам'ять, піднімає настрій і позитивно впливає на фізичну форму людини. Фото: Анна ЛАКИЗА

Червона ікра покращує пам'ять, піднімає настрій і позитивно впливає на фізичну форму людини. Здатна активізувати мозковий кровообіг і регулювати вміст серотоніну - так званого гормону щастя.

Про це Gazeta.ua розповів Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України.

Є три основні види ікри: осетрових риб - білуга, осетер, севрюга, стерлядь, шип; лососевих - кета, горбуша, нерка, чавича, кижуч, сьомга; частикових - сазан, судак, щука, вобла. До останніх також можна віднести кефалевих, сигових, тріскових, оселедцевих та ікру морського їжака.

"Ікра риб - смачний, цінний і корисний продукт. При цьому досить дефіцитний і дорогий. Майже вся вона однакова за складом і корисними властивостями. Міститься однаковий набір корисних для людини речовин. В цьому делікатесі немає жодної "зайвої" калорії. Вона містить багато білка - близько 30% і жиру - близько 15%, калорійність - всього 250 калорій на 100 грамів. Є велика кількість протеїнів, які легко засвоюються організмом", - розповів Олександр Чистяков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка риба зникає із українських водойм - експерт дає невтішні прогнози

Ікра містить вітаміни A, B, C, D, корисні амінокислоти, мінерали, лецитин і фолієву кислоту. Лецитин допомагає виводити холестерин і живить нервові клітини, фолієва кислота бориться з анемією. Її жирні кислоти корисні для серцево-судинної системи,бо поліпшують кровообіг і знижують ризик утворення тромбів. Цей продукт рекомендують людям, які особливо потребують вітамінів, а також годуючим матерям і дітям.

Найпопулярніша - ікра горбуші. Має рожево-помаранчеві ікринки в діаметрі від 3 до 5 мм. Найбільші ікринки - у кети і чавичі - 6-7 мм. Відрізнити їх можна за кольором: ікра кети помаранчево-червона, чавича - насичено-червона. Найдрібніші ікринки - у нерки і форелі - від 2 до 3 мм в діаметрі.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чим корисна червона та чорна ікра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути