Ексклюзиви
середа, 29 серпня 2018 16:30

"Дуже небезпечний продукт": дієтолог нагадала про велику шкоду цукру для організму

Цукор – один із найбільш небезпечних продуктів. Його присутність в раціоні треба зменшити, а краще – зовсім припинити вживати, нагадує у коментарі для Gazeta.ua відома українська лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

"Ті, хто часто вживає цукор, ризикують отримати стан інсулінорезистентності. Вона часто проявляється в тому, що людина хоче увесь час їсти, особливо – щось солодке. Це вже фактично передцукровий діабет і дуже загрозливий для організму стан", - каже лікар.

Якщо людина вже припинила їсти солодке – цукор і штучні солодощі (наприклад, тістечка, листкове тісто, цукерки), а рівень цукру у крові все одно високий, то треба збільшувати фізичну активність, радить дієтолог.

  Дієтолог Оксана Скиталінська
Дієтолог Оксана Скиталінська

"Фізична активність - це чи не єдине, що допомагає нормалізувати рівень цукру у крові навіть краще, ніж дієта. Тому що глюкоза відкладається у вигляді глікогену у м'язах. А найбільший масив м'язів – у ногах. Тому коли ми починаємо рухатись, глюкоза всередині м'язів починає швидко використовуватися", - акцентує увагу Скиталінська.

При активних фізичних навантаженнях підвищується чутливість рецепторів клітин до глюкози.

"Стан інсулінорезистентності – це стан нечутливості клітин до інсуліну. Простою мовою це звучить приблизно так: підшлункова залоза виділяє інсулін, і він намагається "проштовхнути" молекули цукру у клітини, в першу чергу, м'язів. Але при інсулінорезистентності рецептори до інсуліну не працюють, а підшлункова залоза, у відповідь на високий рівень глюкози в крові, виробляє надмірну кількість інсуліну", - пояснює лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підрахували, скільки грошей українці витрачають на ліки

Ефективно знизити стан інсулінорезистентності можна, якщо просто почати рухатися: навіть при найменшій фізактивності чутливість інсулінових рецепторів зростає, додає вона.

"Не починайте боротися з інсулінорезистентністю за допомогою ліків, а почніть рухатися та модифікуйте свою дієту. Також треба вживати продукти з низьким глікемічним індексом: обмежте вживання солодощів і навіть дуже солодких фруктів і сухофруктів. Тоді поступово цей стан можна привести ближче до норми", - каже Оксана Скиталінська.

Зараз ви читаєте новину «"Дуже небезпечний продукт": дієтолог нагадала про велику шкоду цукру для організму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути