Ексклюзиви
субота, 14 грудня 2019 11:13

Доплата лікарям: МОЗ назвало зміни з нового року

Доплата лікарям: МОЗ назвало зміни з нового року
Олег Петренко попередив про зменшення тарифів для лікарень Фото: galinfo.com.ua

Міністерство охорони здоров'я зменшить тарифи для лікарень, якщо грошей у держави не вистачатиме.

На програму медичних гарантій в бюджеті на 2020 рік закладено 72 млрд грн. Їх має вистачити на певну кількість медичних послуг.

"Особливо це стосується амбулаторно-поліклінічної допомоги. Для нас основним завданням пілотного проекту медреформи в Полтавській області було саме зібрати реальну інформацію: які послуги надаються на амбулаторному етапі, скільки їх, яка спеціалізація, які фахівці проводять дослідження. Ми цю інформацію маємо, але її недостатньо, щоб робити правильні детальні розрахунки, – сказав Олег Петренко, колишній керівник Національної служби здоров'я України.

На кожну медичну послугу вже розрахований тариф. Наприклад, за лікування інсульту НСЗУ заплатить в 2020 році за тарифом 19 500 грн. Якщо в лікарні вимагають доплатити, у відомстві радять відразу телефонувати на гарячу лінію 1677.

Зараз терапевти, сімейні лікарі та педіатри отримують більше за прийом дітей і літніх людей, оскільки ті частіше хворіють; для підрахунку НСЗУ примножує тариф на відповідний коефіцієнт.

У 2020 році буде впроваджено два коефіцієнти. Якщо людина прийшла до лікаря з ускладненою формою захворювання, то лікувати його буде важче, ніж при легкій формі. Тому з'явиться коефіцієнт складності випадку .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Другому етапу медреформи бути: уряд ухвалив програму "безкоштовних" послуг

Другий – це коефіцієнт збалансованості бюджету. Його розраховуватимуть раз на квартал за рештою коштів на програму державних медичних гарантій. Розмір коефіцієнта в проекті не вказано.

Громадські організації, пацієнти та лікарі вийшли під будівлю Кабінету міністрів з вимогою відправити у відставку міністерку охорони здоров'я Зоряну Скалецьку.

Окрім відставки міністерки, серед вимог протестувальників — "зупинити крах медреформи", не допустити відставки голови Національної служби здоров'я Олега Петренка (заявив про розбіжність у цінностях з новою командою), зменшити вплив на МОЗ керівника парламентського комітету з питань охорони здоров'я Михайла Радуцького.

Зараз ви читаєте новину «Доплата лікарям: МОЗ назвало зміни з нового року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути