середа, 27 листопада 2019 15:31

Другому етапу медреформи бути: уряд ухвалив програму "безкоштовних" послуг

Другому етапу медреформи бути: уряд ухвалив програму "безкоштовних" послуг
Саме з 1 квітня медреформа охопить повноцінно вторинку та третинку,. ФОТО: прес-служба уряду

Кабінет міністрів ухвалив Програму медичних гарантій для другого етапу медичної реформи, тобто перелік та обсяг медичних послуг, за які у 2020 році держава заплатить з податків громадян.

Про результати засідання повідомила прес-служба уряду та прем'єр міністр Олексій Гончарук.

"Зовсім скоро більшість медичних послуг в Україні будуть безкоштовними для людей. Для цього на засіданні уряду ми ухвалили Програму медичних гарантій. Це друга ланка реформи", — вказав Гончарук у Facebook.

У 2020 з податків держава заплатить за екстрену меддопомогу, вторинну, третинну ланки, паліативну, медичну реабілітацію, лікування дітей до 16 років і допомога у зв'язку з пологами.

Для того, аби лікарні надавали цю допомогу за програмою медичних гарантій, їм необхідно автономізуватися, комп'ютеризуватися та укласти договір з Національною службою здоров'я. Це треба зробити до 1 квітня 2020 року, надалі кошти на послуги шукатиме місцева влада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Скалецька або медреформа": за відставку міністерки вийшли під Кабмін

Саме з 1 квітня медреформа охопить повноцінно вторинку та третинку, а не лише первинку (тобто педіатрів, терапевтів, сімейних лікарів).

Медична реформа почалася в Україні з ухвалення закону "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" в жовтні 2017 року. Нею опікувалася команда попередньої очільниці МОЗ Уляни Супрун.

У 2018-2019 роках реформа охопила первинну ланку (педіатри, терапевти, сімейні лікарі) та частково вторинну (укладення договорів, тестування системи на Полтавщині). В Україні створили Національну систему охорони здоров'я, вона купує для громадян послуги в лікарень, які долучилися до реформи.

Зараз ви читаєте новину «Другому етапу медреформи бути: уряд ухвалив програму "безкоштовних" послуг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути