Ексклюзиви
вівторок, 08 грудня 2020 14:05

"Доки батьки здають плазму, діти граються" - як кияни стають донорами для виробництва ліків від Covid-19
17

Імуноглобулін "Біовен" створюють на основі плазми крові здорової людини.
Фото: Москвітіс Влада
Імуноглобулін "Біовен" створюють на основі плазми крові здорової людини.
Гіперімунний глобулін створюють на основі плазми крові людей, які перехворіли на коронавірус.
Імуноглобулін "Біовен" створюють на основі плазми крові здорової людини.
Імуноглобулін "Біовен" створюють на основі плазми крові здорової людини.

В Україні завершились клінічні дослідження імуноглобуліну "Біовен". Препарат лікує важкі ускладнення, спричинені Covid-19 та вчетверо зменшує кількість летальних випадків. Результати досліджень показали, пацієнт звільняє апарат штучної вентиляції легень на 5-7 днів скоріше, а загальне одужання відбувається на 7-9 днів швидше. Засіб включили у протокол лікування коронавірусної інфекції.

Імуноглобулін створюють на основі плазми крові здорової людини. Gazeta.ua побувала в столичному донорському центрі Biopharma Plasma, щоб простежити як відбувається забір біоматеріалу для подальшого використання у виробництві препарату.

У двері багатоповерхового бізнес-центру Лівобережний поспіхом забігає худорлява жінка років двадцяти у сірому пальто. Зайшовши до ліфту протискується крізь людей і натискає 8 поверх.

- А, ви теж у плазмацентр? - запитує вона, нервово поправляючи каштанове волосся.

- Так, - відповідає насуплений чоловік 40 років. Зосереджено друкує повідомлення у месенджері й не звертає ні на кого уваги. - Ось і приїхали, прошу на вихід, панянки.

Потрапляємо у довгий та світлий коридор. Заходимо у двері ліворуч й опиняємося у приміщення в біло-червоних кольорах. Оригінальності додають диковинні стільці із химерними дірками у спинках та крісла, на яких люди здають кров. Затишно. У вікні панорамний вид на Київ.

Автор: Москвітіс Влада
  Імуноглобулін "Біовен" створюють на основі плазми крові здорової людини.
Імуноглобулін "Біовен" створюють на основі плазми крові здорової людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВООЗ планує заразити здорових людей коронавірусом заради експерименту

- Роздягайтеся, ось у кошику бахіли, прошу їх одягти, верхній одяг залишіть, будь ласка, у шафі, - каже Ольга Хіоаре, керівниця столичного плазмацентру Біофарма, 31 рік. Показує шлях, який долає донор перед здачею крові. - Спершу людина проходить до наших фельдшерів-лаборантів для того, щоб вони зареєстрували її в програмному продукті, заповнили усі необхідні документи, визначили групу крові, зробили потрібні аналізи. Після чого готові результати вклеюються у картку, а людина йде на консультацію до терапевта.

В кабінеті, розділеному навпіл сидять двоє спеціалістів, які приймають донорів. Цікавляться набутими та хронічними захворюваннями, вивчають аналізи крові.

- Якщо все добре і немає протипоказів дають дозвіл на донацію, - додає керівниця.

З кухні лунає звук киплячого чайника, там донори їдять печиво та п'ють чай. Це обов'язкова процедура перед донацією.

Голодним на донацію краще не лягати, організм може функціонувати непотрібним чином, наприклад, впасти тиск

- У наказі про донорство крові та її компонентів прописано, що має бути солодкий чай, тобто 30 грамів цукру на склянку, це 3 столові ложки, щоб глюкоза була хороша. Печиво також краще поїсти, бо якщо зранку донор забув поснідати - голодним на донацію краще не лягати, організм може функціонувати непотрібним чином, наприклад, впасти тиск, - продовжує Хіоаре.

На екрані висвічуються ім'я та прізвище одного із донорів - огрядний чоловік із татуюваннями на руці підходить до шостого вікна, звіряє свої дані, щоб усі штрихкоди зійшлися із його номером, після чого йде на донацію. Неподалік від нього вже здає плазму дівчина в окулярах із синьою оправою та такого ж кольору светрі. З однієї руки стирчить голка, в іншій тримає сумочку.

- На ковід я не хворіла, але побачила рекламу і захотіла зробити щось хороше. Перед цим я прочитала інструкцію донора, там є дієта й протипокази. Не можна пити алкоголь за дві доби, за добу їсти жирне, копчене, молочне, горіхи, ще багато чого весь список не пам'ятаю, але він є в інтернеті. Я все прочитала, виконала і прийшла, - каже Анжела.

- А вам не боляче, - запитує худорлява білявка, яка лише збирається на донацію, - бо щось хвилююся, дуже боюся уколів.

- Трохи, але лише коли голку вводять, а так не боляче. Мені добре, якщо виникнуть якісь проблеми можна покликати лікаря він одразу прибіжить й допоможе, хвилюватися нічого.

Поряд метушиться медсестра, яка не зводить очей з донорів. Захищена не менше, ніж космонавт. На ній рукавиці, щиток, маска, шапочка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Covid-19: краще перехворіти чи вакцинуватися

Автор: Москвітіс Влада
  Імуноглобулін "Біовен" створюють на основі плазми крові здорової людини.
Імуноглобулін "Біовен" створюють на основі плазми крові здорової людини.

- Я підключаю до системи, колю вену, як на звичайну крапельницю, тільки тут голка більша, збираю плазму та дивлюся за донором. Процедура триває від 45 до 60 хвилин. Сьогодні через мене пройшло близько 5 осіб. - розповідає Олена Чигирина, медсестра, 46 років.

В кімнаті різко розноситься дивний звук, пищить апарат для донації, медсестра підбігає до знервованої білявки, у неї впав тиск. Кличе лікаря, той оглядає її.

- Процедура складається з трьох циклів. Спочатку в донора надута манжетка, вона тисне на вену, кров йде з вени, потрапляє в апарат в центрифужний дзвін, він весь час обертається, розділяючи клітини крові на плазму і на еритроцити й тромбоцити, - пояснює керівниця. - Плазма - це жовта прозора рідина, вона збирається в пакет, а червоні клітинки потім повертаються донору, в цьому ж першому циклі, разом з фізіологічним розчином і таких циклів три.

Неподалік від Олени лежить жінка 25-ти років у білому светрі й зі смартфоном у руці. Її пакет із плазмою напівзаповнений.

Автор: Москвітіс Влада
  Імуноглобулін "Біовен" створюють на основі плазми крові здорової людини.
Імуноглобулін "Біовен" створюють на основі плазми крові здорової людини.

- Два місяці тому я перехворіла на коронавірус. Хвороба протікала у легкій формі, хоч і була температура, ломота у тілі, дивні болі, яких раніше не було навіть при грипі, але на щастя вилікувалася. Тому й прийшла, щоб допомогти людям, які хворіють на ковід та важче переносять хворобу, - говорить Інна Мельниченко, 25 років.

Поступово людей стає все більше. Із 16 крісел зайнято 7. За годину вмикається приємна музика, це означає, що донація завершена. Інна піднімається із крісла й прямує до п'ятого вікна де її зустрічає касирка Світлана.

- Я проводжу виплати донорам. За пів дня через мене пройшло десь 10 людей, але ж іще не вечір. Наприклад, в цю суботу було більше 40. Приходять навіть сім'ями. Поки батьки здають плазму, діти граються, бо донором може стати лише повнолітній, - каже касир Світлана Юдицька, 52 роки.

Зізнається, що працювати тут не боїться, адже приходять люди, які вже перехворіли.

Якщо донор виявив бажання отримати гроші і здав звичайну плазму - доплачується компенсація за донацію 200 грн.

- Донорство є платне і безплатне. Усім компенсують обід у розмірі 73 грн. Якщо людина виявила бажання отримати гроші і здала звичайну плазму - доплачується 200 грн. Якщо ж у донора знаходять антитіла до Covid-19 й він був платним - додають близько 770 грн. Разом це близько тисячі гривень - додає Хіоаре.

Окрім столиці донорські центри Biopharma Plasma є також у Черкасах, Сумах, Харкові, Дніпрі, Конотопі та Шостці. Усі бажаючі мають змогу долучитися до донорського руху. Окрім оздоровлення огранізму кожна донація – це й шанс на одужання для важкохворих. Адже в світі не існує штучних замінників компонентів крові, а зараз, враховуючи наслідки пандемії, взагалі спостерігається глобальний дефіцит плазами, з якої створюють життєво-необхідні ліки. Тож можна з упевненістю говорити, що боротьба з COVID-19 починається саме з донорського крісла. Не будьте байдужими – врятуйте чиєсь життя.

0 800 600 003 (безкоштовна гаряча лінія для консультацій)

Зараз ви читаєте новину «"Доки батьки здають плазму, діти граються" - як кияни стають донорами для виробництва ліків від Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути