понеділок, 07 грудня 2020 12:13

Covid-19: краще перехворіти чи вакцинуватися

Covid-19: краще перехворіти чи вакцинуватися
Експерти також вважають, що вакцинація безпечна і навіть корисна для всіх, хто вже перехворів коронавірусом. Фото: pexels.com

Зважаючи на заповненість лікарень та силу імунної відповіді людини, перехворіти Covid-19 замість вакцинації - не найкраще рішення.

Важко передбачити, хто без наслідків переживе інфекцію, вважає Дженніфер Гоммерман, імунологиня з Університету Торонто, пише The New York Times.

"Ми знаємо, яку вводимо дозу, і знаємо, що ця доза ефективна для вироблення імунної відповіді", - зазначає Гоммерман.

За її словами, основна перевага вакцинації в тому, що та передбачувана та безпечна. Вакцини від деяких патогенів, таких як пневмококові бактерії, забезпечують кращий імунітет, ніж природна інфекція. Попередні дані свідчать про те, що вакцини проти Covid-19 можуть потрапляти в цю категорію. У добровольців, які отримали щеплення Moderna, у крові було більше антитіл, ніж у людей, які були хворі на Covid-19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантин: чим загрожує постійне перебування вдома

Ті, хто перехворіли Covid-19, мають імунітет принаймні 6 місяців. А в одному нерецензованому дослідженні йдеться про те, що цей захист може зберігатися протягом багатьох років, запобігаючи серйозному перебігу хвороби, якщо не повторному зараженню. У людей з легким перебігом захворювання імунний захист, який може запобігти повторному інфікуванню, може ослабнути протягом декількох місяців. Різна імунна відповідь від природної інфекції може бути пов'язана з концентрацією вірусу, який потрапив до людини. При вакцинації всі ж отримують однакову дозу.

Експерти також вважають, що вакцинація безпечна і навіть корисна для всіх, хто вже перехворів коронавірусом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як убезпечитися від Covid-19 у період новорічних свят

Україна веде переговори щодо закупівлі американських вакцин Pfizer і Moderna, тоді як питання російської вакцини від Covid-19 не розглядається. Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Зараз ви читаєте новину «Covid-19: краще перехворіти чи вакцинуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути