понеділок, 08 жовтня 2018 03:28

Дитяча депресія: як виявити і розрадити

Дитяча депресія: як виявити і розрадити
Завжди розмовляйте зі своєю дитиною, станьте для неї другом. Фото: з відкритих джерел

Найбільша проблема дитячої депресії – діти не можуть пояснити, що їм погано та не можуть до кінця розібратися, що з ними відбувається. Дехто думає, що це все просто примхи, які лікуються дубцем. Насправді ж, звертати увагу потрібно на найменші зміни у поведінці своєї дитини. Перепади настрою, порушення сну, замкнутість можуть бути першими сигналами великої проблеми.

Як виявити дитячу депресію

Придивіться уважно до своєї дитини – чи не помічаєте ви чогось незвичайного в її поведінці? Можливо, швидкі зміни настрою, агресивність, замкнутість чи різке зниження успішності в школі. Депресія як і у дорослих, так і у дітей має різні форми.

Якщо дитина вчора була весела, а сьогодні прийшла додому не в гуморі,- поговоріть з дитиною, дізнайтеся, як у неї справи, спитайте, чому вона засмучена. Якщо ж ви бачите, що це продовжується тривалий час, не зволікайте – порадьтеся зі спеціалістами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протидія булінгу - кого і за що штрафуватимуть

Чому це відбувається

Депресія може виникнути в будь-якому віці. І це не просто поганий настрій чи примхи, це хвороба. Якщо ваша дитина кілька днів поспіль приходить зі школи засмучена, нічого не розповідає вам чи відмовляється їсти, поговоріть з нею. Можливо, причина там, де ви не і не подумали б.

Вчителі можуть не помічати напругу, яка панує у класі, адже на уроках все спокійно. Проте на перервах та після уроків над дітьми можуть знущатися, їх можуть ображати й принижувати. Булінг може проявлятися як образи, погрози, побої або ж взагалі ігнорування дітей колективом. Страждають від булінгу діти, які відрізняються одягом, вагою, соціальним чи матеріальним положенням, станом здоров'я тощо.

Діти, які перенесли травми або ж операції, теж можуть зіштовхнутися із депресією. Дитина не розуміє, чому це трапилося саме з нею. Тут важлива місія покладається на батьків. Їм потрібно все пояснити дитині, заспокоїти її та підтримати.

Причин дитячої депресії безліч. Навіть, здавалося б, невеличкі невдачі та невинні дрібниці, як двійка за контрольну, можуть серйозно позначитися на психічному здоров'ї дитини. Важливо вчасно зреагувати та всіма можливими способами допомогти.

Як допомогти дитині з депресією

Іноді, щоб виявити причину депресії у дитини достатньо буде лише дружньої розмови. Проте у більшості випадків допомогти зможе лише психолог.

Але перші кроки все одно за вами. Насамперед поговоріть з дитиною та розпитайте про справи в школі чи садочку. Дізнайтеся, з ким вона спілкується і чи спілкується взагалі. Ваша розмова має бути невимушеною, легкою та щирою. Будьте другом для своєї дитини.

Допоможуть і спеціалісти: психологи, дитячі психотерапевти чи психіатри. Також можна звернутися до арт-терапевтів. Найпоширеніша практика: розмови сам на сам, бо іноді легше розповісти все незнайомій людині, аніж мамі чи татові. Проте нерідко до сеансів долучаються батьки, щоб фахівець зміг вивести точнішу картину проблеми.

Батьки мають чітко усвідомити, що вся відповідальність за своїх дітей лежить саме на них. Тому варто серйозно ставитися до скарг дитини й прохань про допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вирішити дитячі конфлікти

Поради батькам від дитячого психолога

Завжди розмовляйте зі своєю дитиною. Такі розмови зможуть не лише зблизити вас, а й допоможуть виявити проблеми на ранніх стадіях.

Не говоріть "Я зайнятий!". Дитина має відчувати батьківську допомогу та підтримку. Якщо ви кілька разів відштовхнете сина чи доньку різкими словами, ви ризикуєте втратити їхню довіру назавжди.

Не ставте занадто високих вимог для дитини. Пам'ятайте, що у дитини теж є власні почуття та думки.

Поважайте почуття та емоції дитини. Якщо дитина радіє – радійте разом з нею, якщо сумує – заспокойте її. Допоможіть їй розвивати почуття емпатії та в жодному разі не пригнічуйте дитину.

Намагайтеся стати для дитини другом. Запитайте, що цікавить дитину та підтримуйте коло її інтересів.

Жодних грубощів! Пам'ятайте, що дитина росте, формується і їй іноді важко стримати себе. Допоможіть дитині навчитися контролювати свої емоції власним прикладом.

Проводьте разом час. Відвідуйте виставки, музеї, їздьте на природу, дивіться разом фільми та подорожуйте. Це гарна можливість пізнати один одного та зблизитися.

Допоможіть дитині позбутися негативних емоцій. Малюйте з дитиною, ліпіть фігурки з пластиліну, рвіть папір та слухайте заспокійливу музику. Також дієвим способом боротьби з переживаннями є малювання піском. Дитина заспокоюється, а також формує творчі здібності.

Активний розвиток пізнавальних здібностей допомагає підлітку знайти відповіді на багато запитань. Gazeta.ua підготувала декілька порад щодо мотивації підлітка формувати власну думку.

Зараз ви читаєте новину «Дитяча депресія: як виявити і розрадити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути