четвер, 04 жовтня 2018 18:38

Як навчити підлітка формувати власну думку

Як навчити підлітка формувати власну думку
Активний розвиток пізнавальних здібностей допомагає підлітку знайти відповіді на багато запитань. Фото: Букмоль

Активний розвиток пізнавальних здібностей допомагає підлітку знайти відповіді на багато запитань.

"У підлітковому віці важливішими стають однолітки та формування власного авторитету серед них. Батькам варто зосередитися на створенні сприятливого соціального оточення для дитини. Ставити до прикладу успішних авторитетних однолітків дитини і не наполягати на власній авторитетності", - каже старший науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології НАПН України Ірина Губеладзе.

Щоб завоювати певний авторитет підліткам варто чітко висловлювати власно думку.

Gazeta.ua підготувала декілька порад щодо мотивації підлітка формувати власну думку.

Наполегливість

Немає нічого більш мотивуючого, ніж ситуації, в яких підліток відстоює власні переконання чи точку зору. Підлітки потребують керівництва зі сторони дорослого, з чим активно борються. Їм потрібен час, щоб сформувати свою точку зору, тому вони протистоять чужим думкам. Можуть бути різкими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитяче небажання вчитися: як цю проблему вирішують за кордоном

Серйозність

Підліткові важливо знати, що батьки його чують. Але це не означає, що вони мають в усьому погоджуватися з підлітком або робити все, що він просить. Йому необхідно, щоб старші ставилися до нього з повагою, не вважали його думки безглуздими, розуміли його точку зору.

Обговорення новин

Обговорювати з підлітком останні новини можна за вечерею. Батькам варто розказувати, що чули в останньому випуску новин, запитати дитину думки з цього приводу. Підліток охочіше поділиться своїми думками, якщо відчує, що до нього прислухаються.

Не турбуватися

Процес дорослішання підлітка більше схожий на хитання маятника, ніж на рух уперед. Підліток використовує всі свої навички критичного мислення, щоб сперечатися з батьками. Це пов'язано з тим, що підлітки, на відміну від дітей, можуть порівнювати себе з іншими людьми – друзями, учителями, батьками. Це порівняння приводить їх до більш реалістичної самооцінки.

За статистикою близько 20% українських дітей відмовляються йти в школу на певному етапі шкільного життя. Спеціалісти переконані, що бажання вчитися має бути добровільним. Змусити до навчання не можна.

Зараз ви читаєте новину «Як навчити підлітка формувати власну думку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути